Preko takmičenja iz srpskog, engleskog, matematike, fizike do “Svetosavske povelje”: Dušan Penjašković

Od strane Ozon
0 komentar

Danas pišemo o jednom od dobitnika “Svetosavske povelje” i momku koji je u protekloj godini bio na najviše takmičenja. Reč je o Dušanu Penjaškoviću.

Dušan ima 15 godina, završio je osnovnu školu “Jovan Popović” a sada ide u Mitrovačku gimnaziju i prva je godina računarskog smera.

Dušan se oduvek snalazio sa računarima i oduvek su ga fascinirali i oduševljavali a u gimnaziji je dobio priliku kako da nauči da njima što bolje kontroliše.

Na pitanje kako se snalazi u gimnaziji, Dušan je rekao da mu ide dobro, da voli stručne predmete i drago mu je što će ga oni približiti njegovom krajnjem cilju a to je da postane softverski inženjer.

Ipak, pored tolike zaljubljenosti u računare naš sagovornik je dobio “Svetosavsku povelju” iz ekologije.

“To je bilo Međunarodno takmičenje o ekologiji i znanju o ekologiji, dobili smo literaturu iz koje je bilo potrebno da učimo. Takmičenje mi je bilo interesantno, pratim oblast ekologije puno i znao sam da bih mogao da postignem dobre rezultate.” rekao je Dušan.

Dušan ima talenta za sve predmete ali najviše voli prirodne nauke.

Takmičenja iz srpskog, engleskog, fizike, hemije, lingvistike, saobraćaja, informatike pa čak i šaha samo su početak uspeha ovog mladog momka.

“Moja nedelja je uobičajena, osim kada imam takmičenja, onda mi bude malo komplikovanije, sportom se ne bavim, uglavnom učim sam, družim se kada mogu, ipak više vremena posvećujem učenju, hoću da upišem FTN. Bavio sam se sportom kao mali, odustao sam, ili nisam bio dobar u njima ili mi se nisu sviđali, dopadao mi se stoni tenis kao i tenis.” rekao je Dušan.

Za sebe kaže da je štreber i da ne želi to da poriče kao i da je većina njegovog znanja došla iz knjiga, ne veruje u nadarenost i talenat.

“Moj kapacitet su prepoznali nastavnici a roditelji su mi dali podršku i vetar u leđa kao i mogućnosti da postignem to što sam postigao.“ zaključio je Dušan.

Bodirogić Rajko

Možda Vam se svidi i