Poslednji dani čalmanske kafane

Od strane Ozon
0 komentar

U Čalmi, na 15 kilometara od Sremske Mitrovice, živi oko 1.600 meštana. Selo ima sve – školu, lekara, zubara, veterinara, apoteku, prodavnice, kafane… uskoro i tržni centar, kažu biće u selu i tri apoteke, ali izgleda neće biti, uskoro, omiljenog bifea u samom centru sela.

„Cvijetić bife“ je više od dve decenije mesto za ispijanje kafe u mirnim jutarnjim ili popodnevnim časovima, kutak za druženje, šansa za one koji noću ne mogu da spavaju ili im ne daju da spavaju, kao i za svakog ko je poželeo da popije piće baš tu.

U ovu kafanu, u samom centru Čalme, dolazi se non stop. Nije jedina kafana u Čalmi, ali nekako je usput,  leti ispod lipe prolaznici, putnici, stanu i uživaju u hladu. Danas se, pod malo drugačijim uslovima druži u ovoj kafani.

Nekoliko meseci u nazad, domaćin, vlasnik Želimir Cvijetić, otvori kafanu u 7 časova ujutru, ostavi je tako otvorenu i ode u nabavku, a meštani sami kuvaju kafu, ostave novac ili ako neko naiđe, onaj ko je raspoložen posluži piće, a takvih u Čalmi ima mnogo. Svi znaju da gazde nema i to ne predstavlja problem. Uđu, sednu i sve normalno funkcioniše, osim što se sami služe. Znaju svi da će se ova njihova omiljena kafana zatvoriti, ali se ponašaju kao da neće.

Najlepše je kažu meštani, leti.

  •  Ova lipa kada olista, bašta je toliko lepa da ne možeš da ne sedneš. Prođi selima po Fruškoj gori, lepše od naše bašte nema. Svi vikendaši, zastanu da sednu i popričaju u našoj bašti. Ovde se leti gledaju utakmice, Želimir iznese televizor i celo selo gleda utakmice, kaže meštanin koga smo zatekli u kafani.

A kafana,  slična većini malih kafanica, bifea, otvaranih pre više od dvadeset godina, sa neizbežnom uramljenom fotografijom, tada popularne, Pamele Anderson. Meštani izgled kafane ne primete, ona je omiljeno mesto za druženje, priču, ispijanje kafe ili nekog pića.

Vole je zbog velike bašte koja se prostire celom dužinom restorana, u mesecima kada je lepo vreme, idealna je da roditelji popiju svoju podnevnu kafu, dok deca igraju okolo ili za druženja meštana posle rada na njivi… mnogo je uspomena ovde.

Mnogi su se ovde sastajali, a mnogi su se i rastajali, nekada i ranom zorom. Nekima je „Cvijetić bife “ druga kuća, beg od stvarnosti i slamka spasa u kritičnim trenutcima, mesto gde je urezano vreme koje je iza nas i zbog koga ova kafana ima posebnu težinu. Mnogi je nazivaju zaštitnikom bezbrižnih, a ona je u godinama koje su prolazile to i opravdala.

„Cvijetić bife “ uskoro neće postojati, kako kažu meštani, tu će umesto njihove omiljene kafane biti još jedna prodavnica. Oni se nadaju da nekim čudom njihov „Cvijetić bife “ ipak ostane tu gde je sada.

Možda i hoće, iako se čuda retko dešavaju.

Možda Vam se svidi i