Poskupljuje auto-osiguranje

Od strane Ozon
0 komentar

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović najavio je na otvaranju Srpskih dana osiguranja na Zlatiboru da će u narednom periodu poskupeti auto-osiguranje.

On kaže da je poslednje poskupljenje bilo 2014. godine.

Prihvatili smo kao industrija osiguranja sugestije Narodne banke Srbije da se potrudimo da zajedno pokušamo da ublažimo efekat inflacije u našoj zemlji. U narednom periodu to poskupljenje predstoji, skočile su isplate šteta, cene rezervnih delova, kao i sve druge cene koje se odnose na našu industriju“, rekao je Jovanović.On je naveo da je osiguranje, za razliku od ostalih industrija, dosta dobro prošlo u doba pandemije i da je prošle godine ukupna premija bila više od milijardu evra, dodavši je od toga više od 600 miliona evra isplaćeno štete, a da su društva osiguranja akumulirala više od dve milijarde evra, od čega se značajna sredstva ulažu u državne obveznice, dobar deo u poslovne banke, a jedan manji u nekretnine. 

Ukupna premija osiguranja povećana je sa 61,5 milijardi dinara u 2012. godini na 119,4 milijarde dinara u 2021. godini, a premija životnih osiguranja sa 11,9 milijardi dinara na 27,1 milijardu dinara, izjavila je  guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na otvaranju Srpskih dana osiguranja, saopšteno je danas. Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da po najvažnijim pokazateljima u prethodnih 10 godina industrija osiguranja beleži natprosečan rast. „Konkretno, iznosi kapitala, ukupne imovine, tehničkih rezervi i premije životnih osiguranja više su nego udvostručeni, kao i iznos rešenih šteta, takođe udvostručen, sa 27 na 56,8 milijardi dinara“, istakla je Jorgovanka Tabaković.

Fonet

Možda Vam se svidi i