Porezi i doprinosi na 120 rata

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Kraj svake godine često donosi poreske novine koje se primenjuju u narednoj, pa tako ni završetak ove 2022. neće biti izuzetak od prethodnih godina.

Pitali smo Milana Trbojevića, poreskog savetnika i direktora knjigovodstvene agencije „Knjiški moljac“, koje poreske novine privrednici u Srbiji mogu da očekuju u 2023?

„Sredinom godine počela je nova fiskalizacija na koju smo se sada već navikli i postala je naša svakodnevica. Počelo je i sa delimičnom primenom e-faktura što je, takođe, jedna od većih promena koja se dešava u ovoj i nastavlja u 2023“, kaže Trbojević za „Preduzetnik“.

Podseća da je sistem e-faktura počeo da se primenjuje početkom maja ove godine ali ne u punom obimu. Do sada su samo firme koje rade sa državnim sektorom morale da šalju i primaju račune od javnih preduzeća

„Novina koja nas čeka od 1. januara je da će sve firme koje su u sistemu PDV-a biti obavezne da primaju i šalju fakture preko portala e-fakture. Ovo podrazumeva da su svi u sistemu PDV-a obavezni, a da svi ostali, npr. paušalci, nisu obavezni osim ako ne žele da budu dobrovoljni korisnici pa to sebi daju kao obavezu“, objašnjava Trbojević.

Pored ovih novina, postoje i olakšice za privredu za koje Trbojević veruje da će svima puno značiti:

Subvencija, pravo povraćaja 65 odsto od plaćenih doprinosa je produžena i traje, za sada, do 31. decembra sledeće godine“. Olakšica za sve poslodavca je i to što je smanjen iznos za PIO sa 25 na 24 odsto, što je nastavak smanjenja opterećenja zarada.

U 2022. je posle više godina rešen status oporezivanja frilensera kojima su ponuđena dva modela između kojih će moći da biraju. Dodaje da se počelo i sa izdavanjem poreskih rešenja za protekle godine, prvo sa 2017. godinom, dok se rešenja za period od 2018. do 2022. mogu očekivati u predstojećoj 2023.

„U ovim rešenjima su obračunati porezi i doprinosi i omogućeno je plaćanje na 120 rata bez kamate. Savet je da se plati, ako je moguće, i nekoliko rata unapred da ne bi slučajno propustili jednu ratu i ‘ispali’ iz reprograma te dobili i obračunatu kamatu“.

Za kraj, Trbojević podseća da svake godine sindikati, vlada i poslodavci pregovaraju o novoj minimalnoj ceni rada koja će od 1. januara 2023. iznositi 230 dinara po radnom satu.

novosti.rs

Možda Vam se svidi i