„Ovo mi je preteklo od penzije, daj za toliko“. Nestašice nema, ali i kupaca je manje

Od strane Ozon
0 komentar

Iako je kraj grejne sezone, a po običaju stariji sugrađani ogrev kupuju do leta za narednu zimsku grejnu sezonu, na domaćim stovarištima nema mnogo kupaca ogrevnog drveta. Glavni razlog je poskupljenje. Trgovci se boje da će cene biti veće u narednoj sezoni.

„Kupuju se sve vrste ogreva. Najveći problem je što izgleda građani više nemaju novca da odmah pazare za narednu sezonu. Dešava se da mi dođe penzioner i kaže, evo toliko mi ostalo, pa šalji koliko može. Ipak,većina kupuje ogrev u maju i junu, korona je to malo poremetila, pa sada 25 do 30 odsto kupaca pazari u maju, junu i avgustu, a ostali zvog finansijske nemogućnosti, dolaze u decembru i januaru, tada kupuju koliko mogu, koliko nova imaju“ , rekao je vlasnik stovarišta u Sremskoj Mitrovici.

U odnosu na prethodnu godinu cene pojedinih energenata su skočile za čak 50 odsto, a najviše su poskupeli briket i pelet. „Cena ogrevnog drveta, primer bukva, paket od 2 metra poskupeo je sa 12.000 dinara na 17.000 hiljada“, objašnjava vlasnik stovarišta.

Uglja na stovarištima, uglavnom nema, a nema ni peleta, ni briketa. Primera radi, cena peleta bila je 170 evra po toni, potom je otišla na 340 evra, ali ga je trenutno gotovo nemoguće nabaviti: „Sada ova situacija, nestašica je peleta na tržitu, pa ga i i nemamo na stanju. Briket smo rasprodali što smo imali“.

Građani koji se greju na čvrsto gorivo žale se da su cene velike a prodavci smatraju da će se cene drva, peleta i uglja u narednoj sezoni drastično povećati.

Možda Vam se svidi i