Opština Sremska Mitrovica slavi svoj dan

Od strane Ozon
0 komentar

OZON Media | Sremska Mitrovica Vesti

Sremska Mitrovica slavi svoj dan
Danas jedna od glavnih gradskih ulica i gradski trg, nosi njegovo ime, u centru je hram Svetog Dimitrija, u blizini je i bazilika Svetog Dimitrija, Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

  1. novembar se slavi kao Dan grada.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je, takođe, bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.
Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li život ovog svetitelja treba locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija. Prema jednom tumačenju, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara.

Danas je održana i svečana Sednica skupštine grada na kojoj su govorili gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i predsednik Skupštine grada Vladimir Pavlović.

“Danas je dan koji je važan za sve gradjane Sremske Mitrovice i sve one koji su neposredno i posredno vezani za naš grad i učestvuju u životu našeg grada. Danas obeležavao slavu sv. Dimitrija a kao što je običaj u slavskoj kući danas sa prijateljima, poslovnim partnerima sumiraćeno rezultate i istaći planove za sledeću godinu. Želim srećan dan grada svim sugradjanima.” rekla je gradonačelnica Svetlana Milovanović.

Predsednik Skupštine, Vladimir Pavlović čestitao je slavu grada svim sugradjanima.

“Negujmo Sremsku Mitrovicu, grad pravih i dobrih domaćina”. kratko je dodao Pavlović.

Možda Vam se svidi i