Održana treća radionica „Rešavanje problema preuzimanja i odlaganja animalnog otpada na teritoriji Grada Sremska Mitrovica“

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. U saradnji sa UNDP-om, Upravom za Veterinu Srbije i Naučnim Institutom za Veterinarstvo Novi Sad organizovana je treća Radionicu „Rešavanje problema preuzimanja i odlaganja animalnog otpada na teritoriji Grada Sremska Mitrovica“, sa ciljem da za potrebe veterinara, inspektora i drugih službi predstavi problem koji je urgentan kao i načine njegovog rešavanja kroz zakonski okvir.

Pod pokroviteljstvom UNDP moguće je pristupiti interaktivnoj mapi na kojoj je moguće pronaći sve lokacija za odlaganje animalnog otpada.


Prisutne je pozdravio Dražen Riđošić, načelnik Gradske uprave za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, a radionicu je vodio Dušan Filimonović, projektni menadžer.
Na temu „Bezbedno postupanje sa animalnim otpadom“ govorila je Slavica Košarčić iz Naučnog isntituta za veterinarstvo Novi Sad, ekspert iz oblasti animalne genetike, ekologije i zaštite životne sredine.
Slavko Čupić, rukovodilac službe „Zoohigijena“ govorio je na temu „Uloga Zoohigijenske službe JKP Komunalije u eliminisanju animalnog otpada i sprečavanju širenja zoonoza“, nakon čega je Aleksandar Čilerdžić iz „GDI Solutions“ prezentvao android aplikaciju za evidentiranje odlaganja otpada životinjskog porekla. Zamišljeno je da ova aplikacija pomogne u dobijanju realnih podataka o zbrinjavanju uginuća koja se dešavaju na teritoriji grada i iz toga ponudi najpraktičnije rešenje za sam Grad.
Za navedeni projekat Grad Sremska Mitrovica, sa Gradskom upravom za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine, od strane razvojne agencije UNDP i Ministarstva za zaštitu životne sredine dobio je nagradu „Lider u inovacijama“ u okviru programa „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“. Glavni rezultat projekta jeste urađena aplikacija za pametne telefone za zbrinjavanje uginuća na teritoriji Grada.
Na kraju radionice emitovan je nagrađeni kratkometražni dokumentarni film o problematici zbrinjavanja animalnog otpada na terenu Grada i predlozima za rešavanje.


Mobilna aplikacija

GDi Ensemble Field Tools je Android aplikacija za evidentiranje odlaganja životinjskog otpada.

Preuzmite aplikaciju i pročitajte korisničko uputstvo.

Možda Vam se svidi i