Održan “Sabor pesme i lepote Srbije u narodnoj nošnji” u Čalmi

Od strane Ozon
0 komentar

U Čalmi je tokom jučerašnjeg dana održan Sabor pesme i lepote Srbije u narodnoj nošnji. Događaj se održao u svečanoj sali u tom selu, pred velikim brojem publike.

Takmičilo se osam mladih pevača koji su prethodno odabrani audicijom u Radio Beogradu. Oni se nadmeću za nagradu Grada Sremska Mitrovica koja nosi naziv „Dr Aca i Jelena Dejanović“. Gosti pevači su Danka Stoiljković, Rade Jorović, Aleksandra Padrov i dr Bogdan Dejanović, orkestsar Siniše Tufegdžića. Događaj je podržala lokalna samouprava.

„Ovo je jedinstvena prilika da se podsetimo koliko je naša Srbija lepa zemlja i Srem u kom živimo i ne mislim samo na okruženje već i na ljude sa ovog područja. Oni su gostoljubivi, porodični, vredni, čestiti i pošteni. Posebno mi je drago što se ovo održava u Čalmi, gde se sreću tri dela Srema, vinski, svinjski i ruzmarinski“, poručila je Svetlana Milovanović gradonačelnica.

Da je Čalma posebno mesto, potvrdio je i predsednik mesne zajednice, Branislav Vukmir, koji je pohvalio svoje meštane.

„Zahvaljujem se za ukazano poverenje da budemo domaćini ove manifestacije. Zahvalio bih se posebno i Gradu Sremska Mitrovica i Kulturno prosvetnoj zajednici Srbije. Pored pevača takmičara, nadmetaće se i devojke u najlepšim narodnim nošnjama“, rekao je Vukmir.

Ovo prijatno veče, iako je padala kiša, nisu propustili ni Čalmanci ni njihovi gosti.

„Tradicionalna muzika ima perspektivu i budućnost, koju nam obezbeđuju mladi. Oni duboko u sebi nose narodnu muziku i narodne igre. Dok ima takvih mladih, koji to imaju u svom srcu, biće i tradicionalne pesme u Srbiji. Veliki je problem gde mladi imaju priliku to da pokažu, a ovaj sabor je ta prilika, naročito u malim sredinama, izjavila je Mirjana Drobac, glavni i odgovorni urednik muzičkog programa RTS-a

Možda Vam se svidi i