Novembar – najvažniji sremskomitrovački mesec u godini

Od strane Ozon
0 komentar

Program manifestacije „Novembarski dani 2022“ kao i prethodnih godina, za ljubitelje kulturnih dešavanja, biće bogat i raznovrstan.

Novembarski dani je najvažnije kulturno događanje u Sremskoj Mitrovici u organizaciji gradske uprave.

U mesecu novembru u Sremskoj Mitrovici u toku njene duge i burne istorije odigrao se niz događaja od sudbinskog značaja za grad. Zbog toga se u gradu u toku ovog meseca organizuje niz kulturnih, sportskih, i drugih manifestacija pod nazivom „Novembarski dani“.
• Sremska Mitrovica oslobođena je u Drugom svetskom ratu 1. novembra 1944. godine. Istog dana 1765. godine grad je dobio status slobodnog graničarskog komuniteta-magistrata.
• U Prvom svetskom ratu grad je oslobođen 5. novembra 1918. godine.
• Dan opštine i gradska slava obeležavaju se 8. novembra, kada je veliki hrišćanski praznik Sveti Dimitrije, čije su ime i delo snažno utkani u ime, istoriju i svest žitelja ovog grada.
• Nakon ulaska grada u red slobodnih kraljevskih gradova s potpunom autonomijom, 9. novembra 1881. godine, počeli su s delovanjem Gradsko veće i Gradski magistrat.

U okviru tradicionalne manifestacije “Novembarski dani” u Sremskoj Mitrovici, tokom narednog meseca biće organizovano niz kulturno-sportskih aktivnosti. Svake godine se organizuje preko trideset besplatnih programa i aktivnosti za građane. Raspored dešavanja tokom „Novembarskih dana“ biće poznat do kraja oktora meseca a ono što je sigurno, jeste da će Mitrovčani imati priliku da vide Vozarevićevo čuveno delo „Krug”, koje je preko 50 godina bilo u jednoj od najznačajnijih umetničkih kolekcija na svetu, kolekciji Dejvida Rokfelera.

Marija Vuruna kustos galerije o slici „Krug“ iz kolekcije Dejvida Rokfelera – Ozon Media

Možda Vam se svidi i