Noćne more od igračke za kojom su deca poludela

Od strane Ozon
0 komentar

Huggy Wuggy, popularni lik iz onlajn video igre, izaziva zabrinutost kod nekih roditelja dece osnovnoškolskog uzrasta.

Ime ove igračke zvuči simpatično i umiljato – ali podloga kako je nastala ova igračka i koja je njena uloga je sasvim suprotna i ni malo simpatična.

Prevod pesme

“Zovem se Hagi Vagi, moje telo je čupavo i umiljato. Zar nećeš doći da me zagrliš? Drži me dan i noć, grli me dan i noć. Moje ime je  Hagi Vagi, oštri zubi te ostavljaju krvavim. Nemoj me nikad zvati ružnim! Zagrli me dok ne umrem, zagrli me dok ne umreš. Znam gde se kriješ, kliziš niz otvor. Zar ne znaš da ću te naći? Gde god da odlutate. u mraku čekam. Nema izlaza, nema bekstva! Zar ne znaš da sam odmah iza tebe? Bliže nego što mislite … Ovo je moja fabrika, ovo je moja kuća, ovo je moj dom. Dugih deset godina hodao sam ovim hodnicima, čekajući sve sam. Pa, hoćeš li doći da se igraš sa mnom? Pa zar nećeš doći da se igraš sa mnom? Ostani još malo, obećavam da neću ovako jako da grizem. Samo veruj mom osmehu! Moje ime je Hagi Vagi. Drago mi je što si došao da igraš. Ostani dok noć ne postane dan, igraj se celu noć, moje ime je Hagi Vagi. Iako nisam gladan, ipak želim da te okusim…”

I dok među decom starosne dobi od četiri od sedam godina vlada opšta pomama za Hagi Vagijem, roditelji drugačije reaguju na ovu igračku. I dok su neki prilično bezbrižni i misle da plišana igračka nikome ne može da naudi, drugi se brinu da je poruka koju ova igračka šalje veoma problematična.

Evo šta kaže jedna majka o novom trendu: Primetila sam na igralištima sve više dece koja ne ispuštaju iz ruku ovu igračku i iskreno sam se nadala da ovaj trend neće zahvatiti našu decu, ali uzalud, pošto sve što je nakaradno se ipak bespogovorno prihvati.  U pitanju je igracka Huggy Wuggy i iskreno, zapanjena sam da roditeljima nije problem, pre svega, da kupuju nakazne likove svojoj deci, uglavnom od 3, 4 godine do 9, 10. Ne znam da li su se deca zainteresovala iskljušivo za “igracku” pod uticajem vršnjaka ili su se upoznala sa ovim jezivim likom preko klipova i igrice, a ako je ovo drugo u pitanju mogli bismo svi da se zapitamo da li smo prisutni dovoljno i da li se bavimo svojom decom kad možemo da dozvolimo da jedan lik iz horor igrice, namenjene odraslima, koji porućuje da treba da ga grliš a on će te izujedati svojim zubima da iskrvariš, da se krije u mraku, u tunelima, da te vidi uvek, da će te uvek stići i da od njega ne možeš da se sakriješ i da će te na kraju ubiti, bude deo dečije svakodnevice i da čak i spavaju sa njim u krevetu! Zapanjena sam da roditelji uopšte ne postavljaju pitanje zašto ovaj lik ovako jezivo izgleda, ko je on i šta predstavlja, napisala je jedna mama na društvenoj mreži Fejsbuk.

Druga mama je imala loše iskosto sa ovom igračkom: Igračka je svuda, pa je i moje dete jedno vreme tražilo da je kupim, mežutim to se neće desiti. Pre nekog vremena došao je iz obdaništa i ispričao mi da njegov drugar spava sa ovom igračkom i naravno ponovo tražio da ima i on. Međutim u toku noći se probudio i došao u moj krevet, uplašen i rekao da je sanjao da ga Hagi Vagi napada. Pozvala sam sutra ujutru vaspitačicu, koja je znala da dete uzima plišanu gračku za spavanje ali nije videla strašne zube koje ova igračka ima. Iskreno se nadam, da majke neće kupovati ovu igračku, moj sin nije gledao nigde ovu igricu ili neki snimak i ipak je imao noćnu moru.

Neka deca, nisu nikada pogledala ovu igricu, samo prate svoje vršnjake i žele da imaju isto što i oni, druga deca možda imaju pristup igri ili možda mogu da gledaju video snimke na Jutjubu ili TikToku.

Šta je Huggy Wuggy?

Lik je zli negativac u horor PC igri iz 2021. godine pod nazivom Poppy Playtime. To je horor igra preživljavanja smeštena u napuštenu fabriku igračaka i lik Huggy Wuggy pokušava da ulovi igrače dok im peva jezive pesme.

Horor igrica „Poppy Playtime“ je za odrasle u proizvodnji MOB Games.

Hagi Vagi je plavi medved sa zastrašujućim krvavim oštrim zubima koji peva pesmu o grljenju i ubijanju ljudi. Igra je odmah postala hit, a sve zahvaljujući njenom kultnom negativcu.

Jedna osnovna škola poslala je pismo roditeljima u kojem kažu da deca od pet godina igraju igre na igralištima gde grle jedni druge i pevaju zastrašujuće pesme kao što je „grlim te do smrti“ i „dok ne udahneš poslednji dah“.

Osim igračke, sada se mogu kupiti i privesci za ključeve ali i ranci za obdanište ili školu.

Sam Hagi Vagi izgleda prilično zastrašujuće. Njegovu pesmu možete da vidite na „Jutjubu“; ona je jako privlačna, ali ima nesrećan kraj.

Hagi Vagi nije ni prvi ni poslednji štetan sadržaj s kojim će se naša deca susresti tokom odrastanja, zato je jako važno da otvoreno razgovarate sa svojom decom o svemu.

Već sada svuda u Svetu, postoje upozorenja.

ATTENTION PARENTS

Do not let your child(ren) watch #HuggyWuggy or #PoppyPlaytime” who would even think this would be good for kids. My kids have told me about it but now it’s evolving to this!

Možda Vam se svidi i