Кarlovačka letnja škola starih jezika i kultura u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKI KARLOVCI – Кarlovačka letnja škola starih jezika i kultura Collegium Carolivicanum, koja će okupiti četrdeset gimnazijalaca, studenata i nastavnika klasičnih jezika iz Srbije i regiona, održaće se od 15. do 22. avgusta u Sremskoj Mitrovici.  Organizator je Karlovačka gimnazija.

Ovogodišnja letnja škola je besplatna za sve nagrađene učenike na Državnom takmičenju iz latinskog i klasičnog grčkog jezika, dok su troškovi za najveći broj ostalih polaznika subvencionisani zahvaljujući prepoznavanju potreba i neophodnosti očuvanja istorijske, kulturne i obrazovne tradicije izučavanja klasičnih jezika i, pre svega, finansijskoj podršci Opštine Sremski Кarlovci i Rotari kluba Alma mons,  kažu organizatori.

Raznovrstan program letnje škole odvijaće se na latinskom, ali će polaznici, pored latinskog i starogrčkog, imati priliku da pohađaju i biblijski hebrejski, staroslovenski i klasični kineski jezik.

Pored svakodnevnih nastavnih aktivnosti, muzičke i dramske sekcije, ove godine će se u okviru letnje škole prvi put održavati i večernja predavanja na kojima će biti reči o starim jezicima i kulturama. Prve večeri će se polaznici na predavanju višeg naučnog saradnika Balkanološkog instituta, dr Dragane Nikolić, upoznati sa muzeološkom delatnošću i arheološkom zbirkom Muzeja Srema u Lapidarijumu. Na ovom mestu već se tradicionalno održavaju časovi latinskog. Latinski natpisi na stelama, sarkofazima i votivnim pločama tumače se tom zgodom na latinskom jeziku. Ukoliko ste posebno zainteresovani da zabeležite ovaj konkretan događaj, potrebno je da u Lapidarijumu Muzeja Srema u Sremskoj Mitrovici budete u utorak, 16. avgusta oko 10. 30 časova, a o samom karakteru ovog neuobičajenog časa možete se obavestiti na ju tub kanalu Collegium Carolivicanum.

Profesori sa Odeljenja za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Il Akad i dr dr Orsat Ligorio, u svetlu portretisanja starih jezika trudiće se da približe publici sanskrit, gotski i staroengleski jezik. Ova predavanja održavaju se 17, 18. i 19. avgusta sa početkom u 20 časova, dok će se završna priredba održati u nedelju, 21. avgusta. Tada će polaznici publici predstaviti ono što su naučili na muzičkoj i dramskoj sekciji.

Vesti, događaje i kratke video zapise sa časova ovogodišnje letnje škole možete pratiti na zvaničnoj instagram i fejsbuk stranici Collegium Carolivicanum i na stranicama Кarlovačke gimnazije.

Predavači starih jezika na latinskom biće nastavnici Кarlovačke i Filološke gimnazije u Beogradu, Milica Janković i Jelena Savić i profesori sa Odeljenja za klasične nauke Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Vojin Nedeljković, doc. dr Goran Vidović, istraživač-pripravnik Dimitrija Rašljić i doktorand Vukašin Miljković.

Izvor: rtv.rs

Možda Vam se svidi i