Nema više da piše „kafa“ a da je u njoj ko zna šta

Od strane Ozon
0 komentar

Oznaku „kafa“ od danas, 31. maja mogu da nose samo proizvodi koji u sebi ne sadrže ni najmanji procenat dodataka poput ječma, soje, cikorije.

To ne znači da na tržištu neće više biti ovih mešavina, ali na njihovom pakovanju ne sme da piše „kafa“.

Uz nova pravila znaće se tačno šta pijemo, bar kada je kafa u pitanju. Prema pravilniku o kvalitetu sirove kafe, na ambalaži više neće smeti da piše kafa ukoliko u njoj ima nekih dodataka. Mešavine koje su do sada mogle da se nađu u kesicama, proizvođači će od sada morati da označe na pakovanju.U slučaju da kafa ne dominira, na pakovanju će morati da piše sastojak koji je najzastupljeniji, npr. ječam, raž, pšenica ili neka druga žitarica. Skrob, koji je dosad mogao da se nađe kao sastavni deo kafe, prema novim propisima potpuno je zabranjen.

Pravilnikom je predviđena i mogućnost da proizvodi koji ne ispunjavaju propisane uslove mogu biti u prometu do isteka roka trajanja, što znači da će, u praksi, na rafovima i u junu moći da se pronađe poneka kesica na kojoj piše kafa, a da u njoj ima i dugih sastojaka. Proizvođači kažu da će ova novina štititi i njih i potrošače.

Zamena za kafu može biti ječam, raž, pšenica i druge žitarice, a njima se mogu dodavati šećer, jestiva biljna ulja i drugo. Definisane su i botaničke vrste kafa koje se mogu stavljati u promet i parametri kvaliteta sirove kafe. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je cilj uvođenja pravilnika usklađivanje sa propisima Evropske unije i zaštita potrošača. Novim pravilnikom biće bolje regulisano tržište jer će svi proizvođači kafe biti u ravnopravnom položaju, a u Srbiji ih ima oko 460.  

Kako je ranije najavljeno, ova promena neće uticati na cenu kafe.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik