AMERIČKA kompanija „Lir“, koja je vodeći globalni dobavljač u oblasti automobilske industrije i tehnologiji proizvodnje sedišta i e-sistema, sklopila je ugovor o kupovini kompanije „I.G. Bauerhin“, nemačkog proizvođača grejača za sedišta i volane, senzora za okupiranost sedišta automobila i električnih kontrolnih jedinica.
Vrednost kupoprodajnog ugovora iznosi 140 miliona evra i očekuje se da će transakcija biti sprovedena u narednih od šest do devet meseci.

Ustupljena fotografija Smiljka Kostić

Nemačka kompanija „Bauerhin“ iz Grundaua u Nemačkoj formirala je pre 15 godina svoju proizvodnu jedinicu u Inđiji, koja je na početku poslovanja proizvodila 100.000 grejača za sedišta automobila. Od samog dolaska u Srbiju stalno se širila, a prvu proizvodnju je započela u iznajmljenoj hali, da bi kasnije izgradila dva vlastita pogona.
Na teritoriji Srbije njihova proizvodna jedinica predstavalja i prvu po veličini, broju zaposlenih i ostvarenoj realizaciji u „Bauerhin“ grupi. Zapošljavaju oko 2.000 radnika. U proizvodnim pogonima u Inđiji na godišnjem nivou proizvodilo se više od 24 miliona proizvoda, a nalazi se na listi kompanija sa najvećim brojem zaposlenih, od kojih više od 90 odsto čine žene.

Da će američka kompanija preuzeti i „IGB automotiv“, obaveštena je i lokalna samouprava, gde kažu da oni nemaju nikakvog uticaja na njih, ali da im je važno da fabrika funkcioniše zbog velikog broja radnika koje zapošljavaju.

Nakon promene vlasničke strukture u IGB u Inđiji, kažu da se posao odvija normalno, da nije bilo otpuštanja radnika, a o daljem radu i načinu funkcionisanja imaće više detalja i preciznih informacija u narednih mesec dana.

ŠIROM SVETA
GRUPACIJA „Bauerhin“rasprostranjena je širom sveta. Proizvodni pogoni i razvojni centri nalaze se u Nemačkoj, Češkoj, Kanadi, Meksiku, Kini i Srbiji. Proizvodi grejače za automobilska sedišta i senzore za „Folksvagen“, „Porše grupu“, „Audi“, BMV, „Mercedes“, „Aston Martin“, „Opel“, „Nisan“ i druge proizvođače automobila.

Smiljka Kostić

Možda Vam se svidi i