Nastavlja se sređivanje „Muzeja Srema“

Od strane Ozon
0 komentar

U toku su molerski radovi u zgradi „Muzeja Srema“ u Sremskoj Mitrovici. Radovi se izvode u četiri izložbene prostorije, a ukupna površina iznosi 250m2. Ovi radovi predstavljaju nastavak renoviranja i krečenja, koje je započeto prošle zime. Sredstva za adaptaciju Muzej Srema je obezbedio u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Radovi su bili neophodni, jer je zgrada stara, izgrađena je početkom 18 veka. Povremene intervencije nisu bile dovoljne, moralo se naći trajno rešenje probelma, kažu u ovoj ustanovi. Takođe, jedan od povoda za uređenje prostora je i priprema za veliku izložbu povodom obeležavanje 80 godina od stradanja Srba, Jevreja, Roma od ustaške NDH u Mitrovici tokom Drugog svetskog rata.

Ulepšan Muzej Srema. Vreme je za prolećno razgledanje – Ozon Media

Zgrada „Muzeja Srema“je tokom godina menjala svoju namenu. U periodu vojne granice, kao administrativna vojno-graničarska zgrada, da bi potom dobila funkciju suda, koju je imala i u periodu Kraljevine Jugoslavije tokom 3. i 4.decenije 20.veka. Ovo je jedna od najtarijih, najgudovečnijih i najznačajnijih zgrada u Gradu, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

Možda Vam se svidi i