Najveći solarni park u Srbiji u Noćaju. Proizvodiće električnu energiju dovoljnu da pokrije potrebe celog Srema

Od strane Ozon
0 komentar

Skupština grada Sremska Mitrovica usvojila je danas većinom odborničkih glasova odluku o izradi plana detaljne regulacije Solarnog parka Noćaj 1 i Noćaj 2.

Prema planu, kompleksa solarnog parka sastavljenog iz solarnih elektrana Noćaj 1 i Noćaj 2, ukupne snage 75 MW, planiran je u ataru naselja Noćaj i Salaš Noćajski, na oko 320,49 ha, prekoputa industrijske zone Istok u Sremskoj Mitrovici. Solarni park biće tipa agrosolara – solarni paneli biće postavljeni na poljoprivrednom zemljištu.

Solarna elektrana će biti izgrađena na poljoprivrednom zemljištu koje će i posle toga ostati u istoj nameni. Ispod solarnih panela uzgajaće se poljoprivredne kulture koje su kompatibilne tipu solarnih panela i na taj način će se povećati iskorišćenost zemljišta. Na istoj površini zahvaljujući energiji sunca nastajaće dva proizvoda – električna energija u solarnim panelima i poljoprivredne kulture.
Pojedinim vrstama voća nije neophodna direktna sunčeva svetlost, pa u senci solarnih panela beleže veći rod. Povrh toga, za zemljoradnike se tokom leta ovako formiraju senku, odnosno hlad i prijatnije temperature, a samim tim i bezbednije okruženje za rad. Takođe, ispod solarnih panela moguće je i napasanje stoke.

Možda Vam se svidi i