Najezda zmija u Sremskoj Mitrovici, nema otrovnih

Od strane Ozon
1 komentar

Maj je period kada su zmije u reproduktivnoj fazi, te se često okuljaju na određenim suvim i hladnim mestima, a često biraju dvorišta i garaže ljudi. Na području Sremske Mitrovice nema otrovnih zmija, sve su bezopasne i ne mogu da ugroze čoveka. Međutim, sama njihova pojava uznemiirava.

Meštani ulice Slobodan Maletić u naselju Blok B Sremska Mitrovica, navikli su na prisustvo ovih gmizavaca, jer žive uz kanal Čikas, koji je njihovo stanište. Meštani su svesni da ove zmije nisu opasne i ističu da ih sami isteraju iz svojih dvorišta.

U Sremskoj Mitrovici ne postoji služba koja se bavi uklanjanjem zmija, te građani u tom slučaju pozivaju svog poznatog biologa Mihajla Stankovića, koji skoro ceo život proučava ove gmizavce i zna sve o njima. On ističe da je maj period kada su zmije u reproduktivnoj fazi, te ne čudi što je trenutno najezda zmija.

Zmije na teritoriji Grada Sremska Mitrovica nisu otrovne, ali svakako mogu da ujedu čoveka. U tom slučaju se treba javiti lekaru.

Prema Pravilniku o proglašenju i zaštiti, strogo je zabranjeno ubijanje, hvatanje i uznemiravanje svih vrsta zmija, koje su ugrožena vrsta, a i veoma korisne za naš eko sistem, jer pojedu veliki broj glodara, koji pričinjavaju veliku štetu. Kazna za nepoštovanje ovih pravila je 40.000 dinara.

Izvor RTV

Možda Vam se svidi i

1 komentar

don 24.05.2022. - 12:58 pm

Bice zemljotres uskoro….

Komentari su zatvoreni.