Nagrađeni građani koji su preko 100 puta dali krv!

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je u Gradskoj kući obeležen Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi na kom su dodeljena priznanja našim sugrađanima koji su članovi kluba „Sto plus“. Klub „Sto plus“ uvrstava one građane koji su krv dali 70, 75 i 100 puta.

Načelnik za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine Dražen Riđošić rekao je da je cilj obeležavanja ovog dana odavanje zahvalnosti humanim građanima koji dobrovoljno daju krv a ništa ne traže zauzvrat.

„U jednoj godini potrebno je 240.000 jedinica krvi, jedna jedinica krvi može da spasi tri života. Na 1000 stanovnika potrebno je 40 davalaca krvi što je oko 4%. Trenutno u Srbiji imamo 3% i zadovoljni smo, Mitrovica je jedan od gradova koji imaju najveću izlaznost do sada i zahvalni smo našim sugrađanima. Želim svima zdravlja i želim da krv čeka pacijenta a ne pacijent krv.“ rekao je Riđošić.

Među nagrađenim davaocima krvi nalazi se i jedna dama, Milena Matić iz Martinaca koja je pored nagrade dobila i predivan buket.

„Višestruki sam davalac krvi, zamolila bih sve mlade i zdrave osobe da se pridruže tome, divno je pomisliti da si spasio nečiji život. Nema ništa lepše od moje dece i mog dobrovoljnog davanja krvi, svaki put kada legnem, posle svih ovih godina pomislim da li sam stvarno spasla nekome život, mislim da jesam i s time sam jako zadovoljan. Moja čitava porodica učestvuje u davanju krvi, ponosna sam, za nekoga nije mnogo ali nekome spašavamo život.“ rekla je Milena.

Petrović Zoran iz Mačvanske Mitrovice rekao je da nastavlja porodičnu i familijarnu tradiciju, prvi put je dao krv na radnoj akciji, zatim je nastavio sa davanjem krvi iz humanosti, jednom je primio krv a krv će nastaviti da daje jer je tako stekao prijatelje, javljali su mu se ljudi kojima je pomogao i smatra da nema većeg čina od ovog.

Možda Vam se svidi i