NA DANAŠNJI DAN UPOKOJIO SE SRPSKI PATRIJARH Patrijarh Pavle upamćen po skromnosti

Od strane Ozon
0 komentar

OZON Media | Sremska Mitrovica Vesti

Na današnji dan, pre 13 godina, preminuo je patrijarh srpski Pavle, 44. poglavar na tronu SPC. Patrijarh Pavle ostaće upamćen po mudrom vođenju Crkve u teškim vremenima, ličnoj skromnosti i životu u skladu sa jevanđeljem.

Foto Wikipedia

Patrijarh Pavle preminuo je, u snu u 95. godini, a kraj njegovog odra u Sabornoj crkvi prošlo je pola miliona ljudi. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u manastiru Rakovici, u Beogradu.

„Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi“, poručivao je patrijarh Pavle. Savetovao je: „Čuvajte i neprijatelje svoje i molite se za njih, jer ne znaju šta rade“.

Bio je veoma popularan u narodu koji ga je mogao videti kako pešači od Kalemegdana prema Slaviji ili se vozi javnim prevozom. Ustajao je vrlo rano, živeo je u potpunosti po jevanđelju i u skladu sa onim što je govorio.

Njegova soba u Patrijaršiji bila je do te mere skromna da je podsećala na monašku ćeliju. Patrijarh Pavle je skoro tokom cele godine bio na postu na vodi, ribu je jeo veoma retko, a meso gotovo nikad.

Srpski patrijarh postao je 1990. godine, kada je na tom mestu nasledio patrijarha Germana. Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

Od njegovog dolaska na tron srpskog patrijarha, obnovljeno je i osnovano više eparhija. Obnovljena je Bogoslovija na Cetinju, 1992. godine. Godine 1994, otvorena je Duhovna akademija svetog Vasilija Ostroškog u Foči, a 1997. godine i Bogoslovija u Kragujevcu, kao odsek Bogoslovije svetog Save u Beogradu.

Osnovana je i Informativna služba Srpske pravoslavne crkve. U Beogradu je 1993. godine počela da radi Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju, sa nekoliko odseka (ikonopis, freskopis, konzervacija).

Godine 2002, nastava veronauke je vraćena u škole, kao i Bogoslovski fakultet u okvire Beogradskog univerziteta, iz kojeg su ga komunističke vlasti izbacile 1952. godine.

Imajući u vidu zasluge patrijarha srpskog Pavla na naučnom bogoslovskom polju, Bogoslovski fakultet Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, dodelio mu je, 1988. godine, zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

Možda Vam se svidi i