Mitrovčani zajedničkom vožnjom gradskim ulicama upozorili na nedostatak biciklističkih staza u Sremu

Od strane Ozon
0 komentar

Vožnja bicikla u Sremu je navika, ali i tradicija. U odnosu na prethodnih nekoliko decenija, biciklisti su u saobraćaju sve ugroženiji, a dodatni problem je nedostatak biciklističkih staza, poručili su Mitrovčani u zajedničkoj vožnji gradskim ulicama.

Sedamdesetjednogodišnji Lazo Vidačković iz Sremske Mitrovice dvotočkašem je prešao više kilometara nego neko automobilom. Vozi ga svaki dan, bez obzira na vremenske uslove.

– Sa mojim biciklom sam prešao 130.000 kilometara. Na hiljade sati, i nije mi teško. Bicikl je život, nigde bez bicikla. Svaki dan se vozim po desetak kilometara. Idemo u Novi Sad, Šabac, Bogatić – kaže Lazo Vidačković.

Sremci kažu da u vožnji bicikla uglavnom mogu uživati van naselja. Zbog nedostaka staza, tvrde, u saobraćaju su nebezbedni.

Jelena Sekulić Voljanek ističe da bicikl koristi od rođenja.

– Ovo je ravničarski grad, mi ne znamo za drugačiji način života, nego vožnja bicikla. Sad i na posao, ponekad kada je lepo vreme idem biciklom. Ono što me najviše brine kao majku, imam decu koja voze bicikle, srednja su škola i voze prilično živo – navodi Sekulić Voljanekova.

Jelena Perić kaže da ima dete sa invaliditetom koje vozi tricikl i bicikilizam mu je velika ljubav, tako da je iz tog razloga pored njega počela da vozi, piše RTS.

– U gradu nema biciklističkih staza, ne možemo da vozimo. Nego smo to rešili da nedeljom rano ujutru krećemo, šest, sedam sati kad nema toliki saobraćaj – kaže Perićeva.

U zajedničkoj vožnji, Mitrovčani su prešli osam kilometara. Pored škola su ukazali na bezbednost dece u saobraćaju.

– Imamo problem u odnosu na nekad ono doba kad smo pre 30-40 godina mi išli u školu, kada se obavezno išlo biciklom od neke desete do osamnaeste godine u školu, Naša deca to sada više ne mogu. Znači, nije bezbedno doći biciklom u školu. Većina roditelja sada vozi decu u školu, što je, ne samo nezdravije, nego pravi i velike gužve u saobraćaju – kaže Slavenka Mitrović Lazarević.

Osim zdrave navike, vožnja bicikla ima i ekološki značaj. Ljubitelji dvotočkaša, očekuju pomoć nadležih u gradu, i veće razumevanje svih učesnika u saobraćaju.

RTS

Možda Vam se svidi i