Mitrovačka gimnazija ostvaruje saradnju sa školom iz Ohaja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Delegacija preduniverzitetskog obrazovanja države Ohajo SAD posetila je Mitrovačku gimnaziju kako bi započeli saradnju. Ova poseta rezultat je saradnje Srbije i Ohaja koja se odvija u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.

Zoran Đurić načelnik Gradske uprave za obrazovanje pohvaljuje preduzimljivost naših obrazovnih institucija: „Mitrovačka gimnazija je pre tri godine aplicirala sa jednim projektom saradnje sa školom u Ohaju koji se sad polako realizuje. Zbog poznate epidemiološke situacije u prošlosti nije se mogao realizovati kako je planiran, a to je poseta te dece školama kod nas u Mitrovici i odlazak naše dece u Ohajo, nadam se da će se i to u bliskoj budućnosti desiti. Mitrovačka gimnazija je korak ispred svih što se tiče projekata i sistema obrazovanja jer deca koja završe ovu školi imaju dovoljno znanja da upišu sve fakultete koje žele.”

„Nacionalna garda Ohaja i Ministarstvo vojske Republike Srbije već dugi niz godina su zbratimljene službe koje su veoma važne za obe države, tokom ove posete predsednik dodeljuje orden komandantu Garde Ohaja za dugogodišnje zasluge i promovisanje Srbije u američkom društvu. Ovo je prilika da proširimo saradnju sa Ohajom gde je veoma jaka srpska dijaspora, na civilni sektor, prvo na obrazovanje. Mitrovačka gimnazija je praktično prva odabrana za saradnju, sada tražimo sličnu gimnaziju u Ohaju sa kojom će učenici raditi različite projekte, a škole će odabrati ono u čemu su najjače. Ova gimnazija ima puno dobrih i jakih strana, tako da će se ta saradnja nastaviti jednog momenta verovatno, ne samo razmenom na daljinu različitih projekata, dogovora, obuka, rezultata, projekata, nego i možda i načinima razmene.” rekla je Marija Krneta, viši savetnik u Ministarstvu obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

Mitrovačka gimnazija osnovana je 1838. godine i od svog postojanja na put je izvela mnoge intelektualce.

Mitrovačku gimnaziju su pohađali:

Mileva Marić-Ajnštajn
Vaso Čubrilović
Miloš Đurić
Slavko Vorkapić
Dragoš Cvetković
Petar Milošević
Vojislav Đurić
Petar Krančević
Siniša Kovačević
Petar Kralj

Možda Vam se svidi i