Meta hakera možemo biti svi – kako da zaštitimo svoje naloge? Internet je najgori komšiluk koji postoji

Od strane Ozon
0 komentar

Nemoguće je predvideti da li ćete biti žrtva sajber napada, ali možete drastično smanjiti šanse u nekoliko jednostavnih koraka.

Potrebno je paziti gde klikćemo i šta, da vodimo računa o lozinkama, koristimo menadžere lozinki…
Velika većina ljudi čiji su računi hakovani ne preduzimaju osnovne mere predostrožnosti da bi ih zaštitili, što ih čini „pogodnim za hakovanje“.

Sledite ove korake koje preporučuju stručnjaci da biste izbegli zamke koje mogu da izlože vaše naloge i osetljive informacije hakerima.

Često menjajte lozinke.

Hakeri prikupljaju milione naloga  za prijavljivanje i lozinki u onlajn bazama podataka prikupljenih od prethodnih propusta u podacima. Čak i sa samo jednim skupom naloga za prijavljivanje, hakeri obično pokušavaju da se prijave na druge lokacije koristeći istu e-poštu i lozinku, pod pretpostavkom da će korisnici imati istu lozinku preko platformi. Korišćenje različitih lozinki od lokacije do lokacije osujetiće ovu strategiju.

Nemojte koristiti ista bezbednosna pitanja na različitim lokacijama.

Sledeći isti princip, ako je jedna lokacija koju koristite ugrožena, hakeri mogu da dobiju pristup bezbednosnom pitanju i odgovore koje ste podesili da bi poništili lozinku. Ako isto pitanje koristite na svim lokacijama, hakerima je neverovatno lako da naknadno resetuju vašu lozinku na svakom od vaših naloga.

Koristite lažne informacije za bezbednosna pitanja da biste izbacili hakere.

Pitanja za poništavanje lozinke obično traže lične informacije kao što su koja je boja vaše kose ili ulica u kojoj ste odrasli. Umesto da ovo popunite istinito, koristite lažne informacije ili šalu koju hakeri ne bi mogli da pretpostave. Ova taktika možda deluje kontraintuitivno, ali može biti efikasna.

Počnite da koristite password manager.

Možete koristiti menadžere lozinki. Menadžeri lozinki mogu da generišu duge lozinke koje se teško pogađaju. Dobra lozinka treba da ima generisane različite karaktere, da ne postoji nikakav lični element ili podatak kao što je ime, prezime, ime brata, psa… jer to su informacije do kojih se lako može doći.

Ne ostavljajte javni trag ličnih informacija putem društvenih mreža.

Imajte na umu informacije koje bi hakeri mogli da preuzmu sa vaših javnih naloga na društvenim mrežama — posebno ako te informacije koristite za pitanje poništavanja lozinke.

Imena kućnih ljubimaca, dečiji rođendani, snimci sa putovanja posle važnih događaja kao što je datum venčanja ili veridbe, sve su to uobičajeni odgovori za resetovanje lozinke koji se mogu dobiti sa društvenih mreža. Čak i stvari kao što je ulica u kojoj si odrastao, a koje se mogu naći u javnim evidencijama.

Koristite multifaktornu potvrdu identiteta kad god je to moguće.

Jedan od najsiloženijih načina da osujetite hakere je korišćenje multifaktorske potvrde identiteta ili prijavljivanja koja potvrđuju vaš identitet slanjem SMS koda na telefon ili obaveštenja o aplikaciji.

Možda Vam se svidi i