Menjačnice: “Očekujemo stabilzaciju sledeće nedelje. Ovo je panika onih koji se sećaju…”

Od strane Ozon
0 komentar

Strah od rata, sećanje na godine kada su bili u sličnoj situaciji, tadašnje nestašice, okidač su da je veliki broj građana pohrlio u menjačnice i prodavnice ne bi li se snabdeo, kaže jedan od vlasnika menjačnice u gradu.

  • Istraumirani smo poslednje tri decenije pa i više. Ako se prisete malo stariji, jugoslovenski socijalizam osamdesetih je i tad imao probleme, recesija, krize, nestašica goriva, ulja. Pa devedesete…. 1993. se skoro umiralo od gladi, pa bombardovanje. Sve je to ostavilo trajne posledice na građane koji su te godine preživeli.

Već danas su manje gužve, a očekujem da će od sledeće nedelje sve biti stabilizovano. Kurs je: 117.50; 119.00. Veliki broj građana kupuje devize, pa je normalno da količinu koju imamo prodamo i pre kraja radnog dana, dodaje.

Činjenica da postoji rat unaokolo svakako utiče na stanje uma svih trenutno u Evropi, ne samo u Srbiji.

“Kupuju se i evri i dolari švajcarski franci. Istovremeno otkup deviza je jako mali. Srednji kurs Narodne banke je stabilan, kurs u menjačnicama koliko ja znam. uglavnom je isti, a i druge menjačnice brzo prodaju devize, jer je prevelika tražnja. Ne verujem da u Sremskoj Mitrovici dižu cenu evra ili bilo koje druge devize. Ako tako nešto i postoji, svakako da treba prijaviti. Snabdevanje devizama od strane banka je stabilno i verujem da će se ubrzo sve vratiti na normalu“, kaže vlasnik menjačnice.

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica u Srbiji na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u menjačnicama nije u skladu sa rasponom predviđenim odlukama NBS

Menjači koji evro građanima prodaju skuplje nego što je dozvoljeno i otkupljuju ga po nižoj ceni od dozvoljenog nivoa rizikuju da, uz prekršajnu prijavu, ostanu i bez dozvole za rad. „I deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno. Kontinuiramo snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani ne treba da brinu“, poručila je NBS saopštavajući da je započeta kontrola.

Kako biste znali koji je maksimalni iznos po kome menjačnice mogu da vam prodaju ili kupe evre ćete dobiti tako što odete na sajt Narodne banke Srbije i pogledate srednji kurs za taj dan i na taj iznos dodate ili oduzmete 1,25 posto. Na primer ako je srednji kurs 117,6 prodajni kurs (kurs po kome menjačnice mogu da vam naplate prodaju evra, ili menjanje vaših dinara za evre) će maksimalno da iznosi 117,61 puta 1,0125 sto iznosi 119, 080125 dinara za jedan evro.

Možda Vam se svidi i