Međunarodni dan Roma. Grad realizuje programe podrške Romima

Od strane Ozon
0 komentar

Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju.

Grad Sremska Mitrovica posebnu pažnju posvećuje romskom stanovništvu, uglavnom kroz saradnju sa civilnim sektorom koji zastupa interese ove ranjive kategorije stanovništva. Stoga se u Mitrovici realizuje nekoliko programa podrške Romima, od kojih je najznačajniji projekat „Kreiramo mogućnosti za krojenje novog života“. Projekat se implementira kroz program „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Cilj projekta je obezbeđivanje podrške zelenom zapošljavanju i samozapošljavanju Roma i drugih ranjivih grupa kroz primenu održivih inovativnih modela socijalnog preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Najvažnije aktivnosti projekta se ogledaju kroz sprovođenje obuka za Rome i druge ranjive grupe u oblasti zelene i cirkularne ekonomije, posebno reciklaže tekstila, i stvaranje uslova za započinjanje i održavanja poslovanja, započinjanje i održavanje poslovanja, sakupljanje, sortiranje i obradu tekstila na specifičnim i inovativnim proizvodnim linijama, konfekcijskog šivenja i pravljenja proizvoda od tekstila i sl. Na nivou projekta, obuke će u skladu sa mapiranim potrebama i mogućnostima pohađati više od 50 korisnika dok će od tog broja 15 osoba biti zaposleno kod poznatog poslodavca, 5 najboljih poslovnih ideja biti podržano finansijskim sredstvima, a 10 osoba biti podržano za sticanje prihoda kroz opremanje mini konfekcijskim postrojenjima.

Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, i Vladimir Pavlović, predsednik MZ „Sava“, posetili su pripadnike Romske zajednice iz Mesne zajednice „Sava“, stanovnike najvećeg mitrovačkog romskog naselja „Jalija“ i čestitali im praznik. Tom prilikom obišli su i prostorije novog „Boks kluba“ u ovom naselju, čije se zvanično otvaranje uskoro očekuje.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Adava o Roma – To smo mi romi“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i