Krećete za Grčku? Pripremite strpljenje i dosta vode.“Crveni datumi“ na putu do Grčke

Od strane Ozon
0 komentar

Otkad je počela letnja sezona gužve na graničnim prelazima ne jenjavaju, dok za idući vikend srpske turiste tek čeka najgori period u godini po tom pitanju na putevima i granicama u celoj zemlji i „savršena oluja“ pred poslednje dane jula koji našim vozačima već tradicionalno otežavaju putovanje i to iz više razloga.

Naime, baš pred početak avgusta na saobraćajnicama do mora dolazi do smene turista, pa su gužve neizbežne, zatim, samim tim što je vikend, ljudi više putuju i dodatno stvaraju duge kolone na drumovima i naplatnim rampama, dok u obzir treba uzeti i „Ilindan“, praznik koji se slavi u Severnoj Makedoniji 2. avgusta, inače neradnog dana, a zbog kog mnogi Makedonci spajaju četiri dana i kreću put Grčke stvarajući puteve ka moru još krcatijim.

Da situacija po ovom pitanju ništa bolja nije bila ni u prethodnim nedeljama na srpskim putevima do najbližih mora, govore i podaci zabeleženi na naplatnim rampama i graničnim prelazima na izlazu iz Srbije za Severnu Makedoniju, Grčku, Bugarsku i Hrvatsku, a gde su naši državljani neretko čekali i čekaju i više sati za ulazak u pomenute zemlje.

Sve u svemu, vozači sledećih dana posebno treba da pripreme deblje živce ukoliko kreću na put u ovim pravcima, a sa tim su saglasni i iz „Puteva Srbije“ odakle saopštavaju kako, vođeni iskustvom iz prethodnih godina, očekuju da poslednji vikend u julu i prvi avgustovski dan budu najprometniji na našim auto-putevima.

– Sa puno razloga pretpostavljamo da će narednog vikenda biti rekordan broj vozila na naplatnim rampama u Srbiji čime bi se nadmašio rekord od 740.000 prolazaka koji je bio zabeležen pre dve nedelje – saopštili su iz ovog preduzeća i dodali kako će ipak rad na naplatnim rampama za navedeni period biti unapređen većim brojem inkasanata i tehničkim održavanjem kako ne bi došlo do gužve i zadržavanja, piše Blic.

Pored, za vozače kritičnog 2. avgusta, odnosno datuma kada Makedonci slave Ilindan, nakon njega očekuje se još jedan „crveni datumi“, a potom i velike gužve za putnike i to 28. avgusta kada se u Severnoj Makedoniji proslavlja praznik Uspenja Presvete Bogorodice, kada su kilometarske kolone na prelazima Dojran i Evzoni, čini se, neizbežne.

Nakon njega, „veselo“ na putevima godinama unazad za sve naše državljane zna da bude i na samom kraju sezone, odnosno 8. septembra, kada Severna Makedonija proslavlja Dan nezavisnosti, pa, iako se nadaju da ih u tom mesecu čekaju manje gužve, upravo tog datuma zna da bude gusto kao i u samom jeku sezone, za sve naše turiste.

Putnicima pomenutim danima savetuje da putuju noću, jer će, ukoliko se na ulazu u Grčku, odnosno na graničnom prelazu Bogorodica- Evzoni nađu posle 17 sati, ili ukoliko se pojave noću, najkasnije do 4 sata ujutru na graničnom prelazu, čekaće veoma kratko na prolaz, dok je još jedan koristan savet i taj da je na putovanje ka Grčkoj najbolje krenuti radnim danima, jer su upravo tada gužve i na putu i na graničnim prelazima drastično manje.

Ukoliko pak ne možete da se zbog svog rasporeda pridržavate pomenutih saveta o danima kada je najpametnije i najrelaksiranije voziti, u tom slučaju je najbolje da se odlučite ua alternativne granične prelaze, odnosno one koji su manje poznati i na kojima je gužva prava retkost.

Pa tako, budući da većina građana Srbije odlučuje da, kako bi stigla do Grčke, ide preko Severne Mkedonije, i to preko graničnog prelaza Preševo-Tabanovci, gde su gužve skoro uvek u ovom periodu godine prisutne, za takve je bolje da se upute na granični prelaz Prohor Pčinjski-Pelince, gde se gotovo uvek odvija saobraćaj manjeg intenziteta.

Možda Vam se svidi i