Koliko košta putovanje automobilom do Grčke, Crne Gore i Hrvatske? Gorivo, putarine…

Od strane Ozon
0 komentar

Trenutna svetska kriza uticaće na cene putovanja na letovanje sopstvenim prevozom.

Pored goriva, ove godine poskupele su i putarine koje je neophodno platiti, a ukoliko ste planirali da letovanje provedete u Grčkoj, Crnoj Gori ili Hrvatskoj, ovoliko ćete morati da izdvojite za putovanje autom. 

Grčka

Kada je o Grčkoj reč, tamo će se najviše osetiti veliki skok cena koji se dogodio u proteklih par meseci i u odnosu na prethodnu godinu, i to za 40 odsto, a najviše kada je gorivo u pitanju. Tako će oni koji se odluče da svoje odmore provedu na grčkim plažama, na cene aranžmane koje su im već poznate, morati da dodaju još minimum 270 evra za gorivo i putarine

Odlazak i dolazak do Halkidikija, koji je jedan od najpopularnijih među našim građanima, koštaće minimum 270 evra, dok će oni koji se odluče za neke udaljenije destinacije moraće da izdvoje i više novca. Tako će za put do Lefkade, jednog od najudaljenijih letovališta na mapi, morati da izdvoje mnogo više novca za gorivo. Tačnije, ukoliko sipaju benzin moraće da plate, sa sve putarinom, oko 390 evra, dok će za one koji koriste dizel ta cifra biti manja za oko 10 evra.

Crna Gora

Ukoliko se odlučite za put do Sutomora, odnosno za kilometražu koja iznosi oko 580 kilometara, trebalo bi da izdvojite ukupno oko 7.500 dinara, što znači da putovanje u oba smera staje oko 130 evra, ako se uzme u obzir da automobil prosečno troši 6,5 litara na 100 kilometara.

Putarine se u ovoj zemlji plaćaju na deonicama auto-puta Sitnica–Herceg Novi, a naplaćuje se i deonica Bar–Podgorica, napominje Espreso. 

Takođe, još neki od troškova čekaju one koji prolaze kroz tunel Sozina, za koji treba da izdvojite 2,5 evra, dok je za putnička vozila na delu puta Meljine–Trebinje (BiH) cena 3 evra.


Hrvatska

Kod naših komšija litar benzina je poskupeo za 46 lipa, pa je nova cena 13 kuna i 83 lipe, odnosno 215,65 dinara, dok vlasnici dizelaša, kako u Hrvatskoj, tako i oni koji iz Srbije žele na odmor u tu zemlju, mogu da odahnu.

Kada je o putarinama reč, one se mogu plaćati u gotovini (HRK, EUR) ili kreditnim karticama. Takođe, u ovoj zemlji putarina se može platiti i elektronskim karticama.

Za Šibenik je potrebno odvojiti 38 evra, za Rijeku 28, a za Istru oko 27 evra. Putarina na istarskom autoputu 10 odsto pojeftinjuje van sezone, u periodu od 1. oktobra do 31. maja.

Putarine

Cene putarina u Srbiji i u susednim zemljama pogledajte OVDE.

Izvor: espreso.co.rs

Možda Vam se svidi i