Katastar još uvek ne radi. Tužilaštvo sumnja da je u RGZ ubačen virus, u istragu uključena i BIA

Od strane Ozon
0 komentar

U Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal istražuju detalje hakerskog napada na Republički geodetski zavod, a sumnja se da je u sistem ove institucije ubačen virus.

Kako u ovom tužilaštvu navode za Danas, u toku je „preduzimanje krivičnopravnih dokaznih radnji“, pa samim tim nije moguće dati preciznije podatke o načinu izvršenja krivičnog dela.

Ipak, posebni tužilac za VTK Branko Stamenković  navodi da je ovom tužilaštvu u petak, 17. juna, podnet izveštaj sa dokazima od strane Odeljenja za VTK MUP RS, koji je trenutno predmet detaljne analize ovog tužilaštva.

„Nakon završetka analize, a očekujem da će se to desiti tokom današnjeg dana (20. jun), odmah će biti upućen zahtev za prikupljanjem potrebnih obaveštenja navedenom specijalizovanom odeljenju MUP radi dodatnog razjašnjenja određenih događaja i daljeg prikupljanja dokaza, radi ocene preduzimanja narednih procesnih radnji i postupanja Posebnog tužilaštva“, navodi Stamenković, posebni tužilac za VTK. 

On je dodao da u ovom momentu to tužilaštvo smatra da postoji „osnovana sumnja da je nepoznato lice izvršilo krivično delo Pravljenje i unošenje računarskih virusa iz čl. 300 u sticaju sa krivičnim delom Računarska sabotaža iz čl. 299 Krivičnog zakonika Republike Srbije“, kao i da će o daljim koracima tužilaštva javnost biti obaveštena blagovremeno. U istragu je uključena i Bezbednosno informativna agencija. 

Podsetimo, početkom prošle nedelje RGZ je objavio da zaključava baze podataka jer je došlo do hakerskog napada na sajt sa podacima o imovini građana i privrede, kako bi se obezbedila njihova zaštita. 

Sajt RGZ ne radi

Kako da proverite ko je vlasnik nepokretnosti putem interneta? – Ozon Media

Možda Vam se svidi i