KAMPANJA „NA MATURU BEZ AUTOMOBILA“ U SREMSKOJ MITROVICI

Od strane Ozon
0 komentar

Pred proslavu mature i maturske večeri učenici završnih godina srednjih škola u Sremskoj Mitrovici imali su priliku da vide koliki je značaj nosešenja pojasa u automobilu.

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja opštine Sremska Mitrovica, realizovala je u centru Sremske Mitrovice predavanje i prezentaciju kampanje pod nazivom „Na maturu bez automobila“

Osnovni cilj je ukazivanje maturantima da na maturu ne treba ići kolima, odnosno voziti, već zbog očekivane konzumacije alkohola, treba koristiti usluge taksi prevoznika ili pomoć roditelja i prijatelja.Agencija za bezbednost saobraćaja realizuje kampanju pod nazivom „Na maturu bez automobila“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i lokalnim samoupravama.

“Mesec maj pored svojih redovnih aktivnosti posebno se posvetila maturantima i mladim ljudima da im podigne svest, da budu bezbedni budući vozači i učesnici u saobraćaju uopšte. Kampanja “Na maturu bez automobila” nastala je 2014. godine kada su maturanti vraćajući se sa večeri koju su trebali da pamte kao jednu divnu noć, pod uticajem alkohola doživeli saobraćajnu nezgodu sa smrtnim ishodom, troje njih je tada smrtno stradalo. Od tada mi sprovodimo ovu kampanju, rekao je rekao je policajac Mirko Koković.

Kampanja je namenjena mladima, maturantima širom Republike Srbije i uspešno se sprovodi već nekoliko godina unazad, sa ciljem da se mladi upozore na rizična ponašanja u saobraćaju.
Koković je dodao, da je i grad Šabac je jedna od 40 lokalnih samouprava koje je Agencija obišla u mesecu maju. “Nećemo se zaustaviti samo tokom meseca maja, tokom cele godine radimo ovakve i slične aktivnosti. Na tribini u Šapcu danas, mladi će pored simulatora sudara i simulatora prevrtanja čuti priču osobe koja je doživela teške telesne povrede, ona će preneti svoju ličnu priču, iskustvo a cilj je da povećamo svest kada je saobraćaj u pitanju. Što se tiče simulatora, važno je korišćenje sigurnosnog pojasa, procenat kod nas nije na nekom nivou koji mi očekujemo, nama je cilj da preko 95% učesnika u saobraćaju koristi sigurnosni pojas, merenja su takva da vozač i suvozač koriste pojas u procentu od 86% dok nazad u vozilu svega 18,6%. Sigurnosni pojas je najstariji i najsigurniji, smanjuje smrtnost za 50%, redukuje povrede, sprečava sudaranje u automobilu.”

S obzirom na to da se bliži vreme održavanja maturskih večeri grad Sremska Mitrovica u saradnji sa Republičkom Agencijom za bezbednost saobraćaja na putevima kao i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova organizovala je danas na Trgu Ćire Milekića kampanju “Na maturu bez automobila”.

“Želimo da skrenemo pažnju našim maturantima na predstojeće maturske večeri i proslave ne koriste svoja vozila nego taksi i ostala prevozna sredstva” rekao je Vitomir Obrenčević, načelnik GU za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove

Aktivnosti koje se realizuju u lokalnim samoupravama podrazumevaju tribinu za mlade čiji je koncept takav da, pored izlaganja predstavnika Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva unutrašnja poslova u okviru kojeg se mladima ukazuje na stanje bezbednosti mladih u saobraćaju i rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju, mladi imaju priliku da čuju i ličnu priču osobe koja je preživela saobraćajnu nezgodu usled koje je zadobila teške telesne povrede i trajni invaliditet. Osim tribine za mlade, Agencija za bezbednost saobraćaja organizuje i simulatore čeonog sudara i prevrtanja za koje su mladi pokazali posebnu zainteresovanost. Pomoću ovih simulatora mladi imaju priliku da na praktičnom primeru uvide značaj upotrebe pojasa. Takođe, u okviru ovih aktivnosti uključena je i vežba sa tzv. „pijanim naočarima“  koja za cilj ima da mladima ukaže na percepciju i negativne uticaje na rasuđivanje u alkoholisanom stanju.

Možda Vam se svidi i