Kako proveriti da li je skinut DPF filter?

Od strane Ozon
0 komentar

Tehnički pregledi će za godinu i po dana zagorčati život brojnim vlasnicima automobila, naročito dizelaša. Jedna od stavki koja će u mnogim slučajevima biti problematična je DPF filter.

Stoga smo se pozabavili pitanjem koje muči sadašnje i buduće vlasnike dizelaša – kako i gde proveriti da li je DPF skinut ili ugašen?

Jedan od glavnih problema za potencijalne kupce dizelaša sa DPF filterom – DPF može da se onesposobi tako što mu se izvadi saće, a kućište praktično ostane netaknuto, tako da prostim pregledom ne može da se otkrije da je DPF u stvari uklonjen.

Dakle, i stručnjacima može da bude veoma teško da otkriju da li je DPF skinut (uklonjen, „obrisan“…), a kamoli prosečnom vozaču koji npr. planira da kupi auto i želi da proveri da li je skinut DPF filter.

Ako kupite takav auto, sa skinutim DPF-om, verovatno neće biti problema na sledećem ili na sledeća dva tehnička pregleda. Međutim, od 5. jula 2021. godine situacija može da postane vrlo ozbiljna.

Odgovore smo potražili kod profesionalaca

Razgovarali smo sa Ivanom Nastasijevićem iz servisa  „Turbo Centar Nastasijević” koji se između ostalog bavi čišćenjem i zamenom DPF filtera.

1)     Da li je i kako moguće pouzdano proveriti da li je DPF filter skinut ili ugašen? 

Osnovni problem je u tome što iz DPF filtera može da se izvadi saće i da se prazno kućište vrati na mesto, tako da vizuelnim pregledom ne može da se utvrdi nikakva nepravilnost.

U tom slučaju jedina opcija je da se provera obavi tako što će se preko dijagnostike proveriti određeni parametri vezani za DPF.

Može da se koristi metoda merenja diferencijalnog pritiska. Tako se inače proverava stanje DPF-a, odnosno utvrđuje se koliko je zapušen nečistoćama.

Međutim, stanje utvrđeno na ovaj način ne mora uvek da bude validno. Najrealnija procena DPF-a može da se obavi kada se on stavi na mašinu namenjenu specijalno za ovu svrhu.

Uglavnom, preko dijagnostike mogu da se prate senzori koji se nalaze pre, posle i u samom DPF filteru i na osnovu podataka sa tih senzora možda može da se posumnja da je DPF uklonjen.

Naglašavam da pouzdanost ove metode zavisi od mnogo faktora – od modela automobila, od znanja i iskustva osobe koja obavlja proveru, dijagnostičke opreme, od toga da li je i kako modifikovan softver kada je DPF skidan, da li je nešto i šta rađeno sa senzorima koji prate rad DPF-a…

Takođe, možda DPF nije uklonjen, ali je saće fizički oštećeno i slično. Stoga je teško dati univerzalan odgovor po pitanju provere da li je bilo nekih manipulacija bez skidanja samog DPF-a. 

Da bismo bili 100% sigurni, DPF mora da se skine i da se obavi provera.

Međutim, kod nekih automobila provera može da se obavi i bez skidanja DPF-a ukolikopostoji mogućnost da se oslobodi prostor kroz koji se zavuče kamera koja stigne do samog filtera. Uz pomoć ove kamere serviser može vizuelno da utvrdi da li je saće DPF-a izvađeno, oštećeno i slično.

2)     Kako proveriti stanje DPF-a (kada znamo da nije uklonjen)?

Kao što smo već rekli, DPF filter je kompleksna stvar i nije problem samo u tome da li je zapušen i koliko. Njega prate razni senzori, kao lambda sonda i senzori za temperaturu i pritisak.

Svaki od tih senzora može da se pokvari i da zbog toga kompjuter dobija pogrešne informacije.

Dakle, sam DPF filter može da bude čist i potpuno ispravan, ali da problem pravi neki od senzora, zbog čega između ostalog može da dođe do učestalih nepotrebnih regeneracija u toku vožnje, povećane potrošnje goriva, itd.

Problem može da izazove i neprofesionalno čišćenje. Neki DPF ispiraju „puškom“ pod velikim pritiskom, pa oštete saće u filteru. Vrlo često nam dolaze na čišćenje ovakvi „pocepani“ filteri. Još jedna mana čišćenja filtera „puškom“ je to što ostane voda u njemu, pa zimi može da se zaledi i takođe izazove oštećenja.

Cena čišćenja DPF filtera kod nas je 100 evraza putnički program.

Naglašavam da se filter prvo ispituje, pa ukoliko se utvrdi da nije potrebno čišćenje, tj. da nije problem u samom filteru već u nekom senzoru ili nekom drugom delu automobila, onda se plaća samo ispitivanje (40 evra).

Isto važi i ukoliko se utvrdi da je filter oštećen, pa nema svrhe da se uopšte čisti.

3)     Polovan DPF filter – da li se isplati ugraditi polovan ili je bolje kupiti novi DPF?

Ako se nađe dobar polovan DPF, isplati se uzeti ga i poslati na kontrolu i eventualno čišćenje ukoliko je potrebno.

Novi DPF filteri koštaju od 50.000 dinara pa naviše. To je okvirna cena – zavisi da li govorimo o originalnim ili zamenskim DPF filterima. Mnogo toga zavisi i od samog automobila.

Kod nekih je DPF ekstremno skup. Kod drugih skidanje i montaža predstavljaju pravu agoniju pošto je filter na nezgodnom mestu.

Zavisi i od toga da li su DPF i katalizator u istom kućištu ili su odvojeni. Uglavnom su zajedno, naročito kod iole novijih automobila, ali postoje i vozila gde su odvojeni.

4)     Kakva je procedura ako se utvrdi da je DPF uklonjen?

Ovo može da bude komplikovano zbog toga što se DPF ne uklanja samo fizički, već se rade izmene i na softveru. Dakle, treba vratiti softver u fabričko stanje. Treba proveriti i da li je nešto rađeno sa senzorima koji su vezani za funkcionisanje DPF-a.

Mi se nikada nismo bavili uklanjanjem DPF filtera, pa ne mogu ništa detaljnije da kažem na tu temu. Međutim, s obzirom na to da će ovaj problem uskoro postati vrlo aktuelan, odnosno da će mnogi vlasnici automobila kojima je DPF skinut morati da ga ugrade, planiramo da obučimo naše radnike da budu u stanju da vrate automobil u fabričko stanje – odnosno da fizički ugrade DPF, provere stanje svih senzora i pratećih komponenti i srede softver.

DPF je vrlo kompleksan deo automobila, naročito kod novijih modela, tako da i vraćanje vozila u fabričko stanje po tom pitanju može da bude prilično komplikovano u zavisnosti od modela i načina na koji su skidanje DPF-a obavili oni koji su to radili.

5)     Da li ste imali slučajeve sa uklonjenim DPF-om, a da vlasnik to nije ni znao?

Bilo je i takvih slučajeva. Konkretno, nedavno je u servis došla mušterija sa kombijem koji često vozi na relaciji Srbija-Nemačka. Trebalo je da očistimo DPF filter, ali kada smo ga skinuli utvrdili smo da je kućište DPF-a u stvari prazno.

Sve je bilo urađeno tako profesionalno da kada se gleda odozdo iz kanala nije moglo da se uoči ništa što bi ukazivalo da je nešto rađeno sa DPF-om.

Tek kada smo ga skinuli videli smo da je filter odozgo isečen i zavaren – bez skidanja taj „ožiljak“ je bilo nemoguće primetiti.

Zapušen DPF može  da izazove i druge probleme

Neispravnost bilo kojeg dela na savremenom dizelašu lako dovodi do nastanka drugih problema.

Kako kaže Ivan, zbog zapušenog DPF filtera turbina trpi veliko opterećenje, pa je ona je prva na listi stradanja kao posledica blokiranog DPF-a.

Svi udišemo isti vazduh

DPF filter ima veoma važnu funkciju. Da spreči izbacivanje veoma otrovnih čestica čađi, a ne smemo da zaboravimo ni katalizator koji nas takođe štiti od otrova.

DPF i katalizator su obično u istom kućištu, što znači da i katalizator „odlazi“ kada neko odluči da „ugasi“ DPF filter. Tako dobijamo auto koji predstavlja pravu fabriku otrova.

Taj vazduh udišemo mi, naša deca i svi ostali. Posledice nisu odmah vidljive – dugoročne su i veoma ozbiljne.

Stoga apelujemo na vlasnike dizelaša da ne skidaju DPF filtere, već da:

  • održavaju motor i prateće komponente u ispravnom stanju pošto je otkazivanje DPF filtera vrlo često posledica nekih drugih kvarova
     
  • da očiste DPF kada se zapuši umesto da ga u potpunosti uklone
     
  • da ugrade drugi DPF (zamenski ili polovan) ukoliko čišćenje ne može da pomogne (nisu kod svih kola ekstremno skupi)
     
  • da nauče što više o pasivnoj i aktivnoj regeneraciji DPF-a, pošto će im to znanje pomoći da značajno produže životni vek DPF filtera i odlože iskušenje da ga uklone/skinu/ugase

Izvor: polovniautomobili.com

Možda Vam se svidi i