Kako doći do brze keš pozajmice? Koji su razlozi za odbijanje kredita?

Od strane Ozon
0 komentar

Na osnovu raspoloživih bankarskih ponuda na našem tržištu, građani mogu doći do gotovine korišćenjem više bankarskih proizvoda – gotovinski kredit, kreditna kartica, dozvoljeni minus, ali je svakako bitno pod kojim uslovima se zadužiti kod banke.
Upoređivanjem pojedinačnih ponuda banka koje su transparentno objavljene na njihovim sajtovima, lako se može zaključiti da je najisplativije i najjednostavnije doći do gotovine podizanjem gotovinskog kredita u nekoj od varijanti koje nude banke i to čak i uz mogućnost apliciranja za kredit putem različitih mobilnih bankarskih aplikacija, bez odlaska u banku. Do gotovine je moguće doći i korišćenjem kreditne kartice ili dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, ali su po pravilu kod većine banka ovi kreditni proizvodi znatno skuplji.
Ukoliko klijentu nije potrebna gotovina u novčaniku nego sredstva hoće da usmeri za kupovinu nekih roba ili za plaćanje određenih usluga, moguće je koristiti i neke druge bankarske proizvode koji mogu biti jako povoljni za klijenta, jer se troškovi kreditiranja minimiziraju ili čak i ne postoje. To se pre svega odnosi na potrošačke kredite koje banke odobravaju u saradnji sa trgovcima ili proizvođačima koji su u cilju podsticanja svoje prodaje spremni da prodaju proizvode na određeni broj rata, neretko i do 12 meseci, po neto ceni, i da trgovci na sebe preuzmu troškove kreditiranja . Ukoliko kreditnu karticu koristi na POS terminalu banke izdavaoca kartice kod trgovaca sa kojima određena banka ima zaključen ugovor o saradnji, u zavisnosti od dogovora sa trgovcem, klijent može da izvrši plaćanje u jednakim mesečnim ratama bez kamate, što je jednostavniji i brži način plaćanja od plaćanja čekovima. Moguće je određenu robu i usluge plaćati na odloženo i putem čekova, bez dodatnih troškova i kamate, naravno uz uslov da klijent ima zadovoljavajuće stanje na računu, kako bi banka imala poverenje da izda njemu potreban broj čekova za konkretan aranžman.
PRIMER
 Kada je reč o pozajmici od 1.000 evra, građanima najisplativije da se odluče za keš kredit ukoliko im je novac potreban za različite namene. Međutim, ukoliko je namena specifična, uvek treba proveriti da li postoji namenski, odnosno potrošački kredit. Poznato da je dozvoljeno prekoračenje jedan od najskupljih bankarskih proizvoda i stoga je njegova namena, kako napominju, isključivo za nepredviđene situacije, odnosno kada nam je potreban dodatni novac da nešto premostimo dok ne stignu plata ili penzija. To znači da bi pozajmljeni iznos trebalo vratiti u roku čak i manjem od mesec dana.

Svako ko kupuje kredit od banke bi najviše voleo da to može da odradi brzo, bez mnogo gnjavaže sa papirologijom i velikim brojem odlazaka u banku. 

Najčešći razlozi odbijanja klijenata za kreditne proizvode su neuredna kreditna istorija, u nekim slučajevima i loš poslodavac, kaže za Ozon direktor jedne sremskomitrovačke banke.

Prvo se radi vaša kreditnna istorija. To se radi tako što u Kreditnom birou provere da li imate dugovanje po kreditima i ostalim ostalim bankarskim proizvodima. Na to da li će vam biti odobren kredit, utiče i podatak da li ste nekome žirant za kredit.

Osiguranje stambenog kredita

Stambeni kredit je specifična vrsta bankarske pozajmice. Razlog tome je što otplaćuje na duži vremenski period, koji najčešće traje i po nekoliko decenija. Tu su bankari naročito oprezni, jer u tih nekoliko decenija može da se dogodi da ostanete bez redovnih primanja. Kod oborenja stambenih kredita problem najčešće može da predstavlja adekvatno osiguranje kredita. Drugim rečima, da nekretnina za koju ste se odlučili nema dovoljno veliku vrednost prema bankarskoj proceni. Takođe, problem može da predstavlja i ukoliko nemate učešće za kredit.

Nekorektna finansijska situacija

Ova fraza u bankarskom žargonu znači da bi uplate za kredit prelaziti limite po vašem računu ili kartici i samim tim nagomilati novčane obaveze koje nećete moći da rešite. Ovakva vrsta kašnjenja se evidentira i u Kreditnom birou.

Možda Vam se svidi i