Kako do lične karte? Samo putem eUprave

Od strane Ozon
0 komentar

Ukoliko treba da izvadite novu ličnu kartu ili pasoš, a punoletan ste državljanin Srbije, možete da izbegnete čekanje i zakažete termin online za sebe i do 4 člana Vaše uže porodice. Ako je Vaše dete maloletno, termin zakazujete na svoje ime. Termin se zakazuje do 30 dana unapred. Spisak policijskih stanica u Srbiji gde funkcioniše eZakazivanje možete pogledati na ovom linku.

Na zakazani termin treba da ponesete isteklu ličnu kartu i pasoš, kao i uplaćene takse. Sve detalje, kao i primere uplatnica možete videti ovde za ličnu kartu, a ovde za pasoš.

Jedna bitna informacija u vezi sa plaćanjem unapred – neke ustanove ne primaju uplatnice plaćene preko eBankinga jer nisu overene pečatom, pa je preporuka da uplatite na šalteru u bilo kojoj Pošti ili banci. Dobra strana plaćanja na ovaj način je što Vam nije potreban račun u banci u Srbiji kako biste izvršili ovu uplatu (ako se posle niza godina vraćate u Srbiju i nemate aktivan bankovni račun), već je možete izvršiti gotovinski ili putem kartice strane banke direktno na šalteru. Ukoliko ste već uplatili preko interneta, dovoljno je da u poslovnici Vaše banke odnesete odštampanu potvrdu o uplati i oni će Vam je overiti. Naravno, ovde Vam mogu biti od pomoći i porodica ili prijatelji koji unapred mogu izvršiti uplatu za Vas tako da kada doputujete, zaista nema drugih koraka koje treba da izvršite pre odlaska u policijsku stanicu radi vađenja novih ličnih dokumenata.

Za zamenu lične karte, putem eZakazivanja, taksa iznosi 1,154.80 dinara.

Možda Vam se svidi i