Jubilej: 60 godina postojanja Visoke škole strukovnih studija

Od strane Ozon
0 komentar

Čestitajući jubilej Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmijum“, Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice, podsetio je da je ova škola tokom svog postojanja prošla kroz sve obrazovne reforme. Nastala je kao Učiteljska viša škola, Mitrovčanima najprepoznatljivija kao Pedagoška akademija, a novim smerovima i programima pokazuje da ide dobrim putem transformacije upravo u Akademiju strukovnih studija, koja u planu ima implementaciju i kratkih studijskih programa koji će obučiti studente za direktan rad u privredi. To je od izuzetnog značaja za Mitrovicu, koja se ubrzano razvija u svim društvenim sferama, posebno u oblasti ekonomije i privrede.

Jedan od studijskih programa tiče se logistike, a razvoj logističkih centara je budućnost Mitrovice i važna komponenta Plana razvoja grada u narednim godinama. Drugi program se odnosi na upravljanje proizvodnim procesima i tim liderstvom, odnosi se na obrazovanje profila koji su nekada nazivani pogonski inženjeri, a nešto je što nedostaje kompanijama u gradu. Treći studijski program odnosi se na bezbednost i kontrolu hrane, a poznato je da je Mitrovica bogat poljoprivredni kraj koji se snažno razvija, ne samo u oblasti primarne poljoprivrede, već i i u oblasti prerađivačke delatnosti.
Samardžić je dodao da srednje škole u našem gradu aktivno učestvuju u procesu dualnog obrazovanja, a sa ovim studijskim programima taj proces će biti unapređen i ići će se ka realnim potrebama privrede ne samo u Gradu Sremska Mitrovica nego i u čitavom Sremskom okrugu.

Pokrajnski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je rekao da ovakve škole, kakvih je pet u Vojvodini, svojim studijskim programima oslikavaju realne potrebe društva.

Po rečima direktora Visoke škole strukovnih studija „Sirmijum“ Dejana Savičevića u školi je upisano 502 studenata na 7 studijskih programa, na 2 nivo studija i 2 obrazovna naučna polja. Zadak škole je dalja transformacija studijskih programa, što će omogućiti još više akademaca koje će ova škola obrazovati.

Možda Vam se svidi i