Jednostavno kroz Građanski vodič. Ovde možete da pogledate gde se troše budžetska sredstava

Od strane Ozon
0 komentar

Na sajtu grada Sremska Mitrovica objavljen je  Građanski vodič kroz budžet za 2022. godinu, dokument koji, na jasan, jednostavan i slikovit način gradjanima približava budžet i pomaže da ga bolje razumeju.

Cilj ovog dokumenta je da doprinese unapređenju i boljem razumevanju budžetskog procesa, kao i da omogući bolji uvid u postavljene ciljeve i planove za prikupljanje i raspodelu, odnosno trošenje budžetskih sredstava.

Budžet jedinice lokalne vlasti jeste pravni dokument koji utvrđuje plan prihoda, primanja, rashoda i izdataka za jednu kalendarsku godinu, ali je budžet i mnogo više od toga, jer predstavlja jednu od najvažnijih lokalnih javnih politika i osnovni instrument za realizaciju projekata od javnog značaja i ostvarivanje strateških i drugih ciljeva koji su sadržani u razvojnim i drugim planskim dokumentima.

S obzirom na složenost, ali i značaj Odluke o budžetu, koja je po svojoj formi i sadržaju veoma obimna i teška za razumevanje (zbog specifičnih pojmova i klasifikacija koje sadrži), sačinjen je i Građanski budžet, kao svojevrstan vodič za građane kroz doneti budžet, koji predstavlja sažet i jasan prikaz ove odluke.

Građanski vodič kroz budžet 2022. možete da  preuzemete klikom ovde

Prinscreen grad Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i