Jedan od najboljih jugoslovenskih levih krila rođen u Sremskoj Mitrovici streljan u Vršcu

Od strane Ozon
1 komentar

SREMSKA MITROVICA/Ozon Media. Rođen 1. septembra 1907. u Sremskoj Mitrovici, streljan 20. decembra 1943. u Vršcu.

Franjo Giler, zvani Joža, odigrao je za državnu reprezentaciju 13 utakmica i sa njom učestvovao na IX olimpijadi u Amsterdamu. „Osrednjeg rasta, brz i prodoran, u trku malo poguren, bio je fudbaler najviše klase“, pisao je o njemu vrsni poznavalac fudbalske veštine Vasa Stojković.

Foto Wikipedia

Franjo Giler, sin mesara Matije, rodio se u Sremskoj Mitrovici, gde je pohađao nižu pučku školu i šest razreda gimnazije (1919 — 1924). Fudbal je počeo da igra sa petnaestak godina u sremskomitrovačkom „Građanskom“. Potom je prešao u „Građanski“ iz Zagreba, sa kojim 1926. i 1928. osvaja državno prvenstvo Kraljevine Jugoslavije. Karijeru je ubrzo nastavio u beogradskoj „Jugoslaviji“, a završio u „Čukaričkom“, kao igrač i trener.

U dresu reprezentacije Jugoslavije, Joža Giler je debitovao 30. maja 1926. protiv Bugarske (Z:1) u Zagrebu, a poslednju utakmicu odigrao 30. juna 1932. u Beogradu protiv iste ekipe (2:3). Na trinaest utakmica za A tim postigao je tri gola. Igrao je po tri puta za državnu B selekciju i reprezentaciju Beograda, a sedam puta za reprezentaciju Zagreba.

Teže je povredio koleno maja 1929, u Parizu, prilikom susreta sa Francuskom i bio prvi jugoslovenski igrač koji se podvrgao operaciji meniskusa. Operacija je izvršena u Beču a Giler ju je sam platio 30.000 ondašnjih dinara. Na IX olimpijskim igrama u Amsterdamu 1928., Giler je bio jedan od ukupno 40 sportista iz Jugoslavije. Naša reprezentacnja igrala je u sastavu: Šifliš, Ivković, Mitrović, Arsenijević, Premerl, Đorđević, Sotirović, Bek, Bonačić, Cindrić i Giler. Ekipa je izgubila od Portugala (1:2), koji je pobedonosni gol postigao u poslednjim trenucima meča.

Kasnije, pošto se povredio i prešao u „Čukarički“ (1935.), Giler je manje igrao i posvetio se trenerskom pozivu. Zajedno sa Branislavom Banetom Sekulićem, bio je prvi kvalifikovani trener u Beogradu.

Mobilisаn zа vreme rаtа kаo folksdojčer (Hrvаt, nemаčkog poreklа), Jožа Giler je pokušаo dа pobegne i prebаci se među sremske pаrtizаne. Bio je otkriven i predаt Gestаpou. Nemаčki preki vojni sud osudio gа je nа smrt, а kаznа streljаnjem izvršenа je 20. decembrа 1943. godine u Vršcu.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Dobro jutro, Sremska Mitrovico, dobro došla zimo! - Ozon Media 21.12.2022. - 7:55 am

[…] Jedan od najboljih jugoslovenskih levih krila rođen u Sremskoj Mitrovici streljan u Vršcu – … […]

Komentari su zatvoreni.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik