Dr Dejan Savić. Male hirurške intervencije – Mladeži – zašto ih imaš i kako da ih bezbedno ukloniš?

Od strane Ozon
0 komentar

Maj je mesec borbe protiv melanoma. U Srbiji se svake godine registruje oko 500 novih pacijenata sa ovim rakom kože. Ova bolest kod nas i u svetu ima veliki društevni značaj, jer je broj obolelih tj. učestalost melanoma kože u porastu. 

Gotovo da ne postoji osoba koja na sebi nema mladež, a mnogo je onih koji prosto ne mogu da ih izbroje. Njihov broj se povećava sa godinama, a naš zadatak je da ih redovno kontrolišemo i pratimo svaku promenu.

Pročitajte koja su najčešća pitanja u vezi sa melanomom. Sve o mladežima, zašto nastaju, koji mladeži su opasni, koji je najbezbedniji način da ih ukloniš i savete specijaliste opšte hirurgije dr Savić Dejana, kada se uklanjaju mladeži.

Mladeži su kožne promene, najčešće nakupine pigmentnih ćelija koje se mogu javiti na rođenju ili se pojavljuju u prvim godinama života kao pločaste formacije svetlo do tamno kestenjaste boje na koži lica i tela ali je česta i njihova pojava na kosmatom delu glave. Vremenom mogu postati blago uzdignuti sa somotastom površinom ili su u vidu peteljkastih izraštaja verukozne površine, kada se govori o intradermalnom nevusu.

Ustaljeno je mišljenje da mladež ne treba dirati ali to nije tako. Mladeži se mogu u potpunosti odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Posebno je preporučljivo uklanjanje ako pokazuju bilo kakve upadljive promene veličine, boje, tekstrure, pojačan svrab, lako krvarenje ili se nalaze na mestu gde su izloženi čestom povređivanju. Mogu se ukloniti klasičnim hirurškim rezom ili radiotalasima. Uklanjanje melanoma se preporučuje da se radi u kliničkim uslovima.

Šta podrazumeva mala hirurška intervencija?

Male hirurške intervencije podrazumevaju hirurgiju koja ne zahteva ostajanje u bolnici preko noći. Rade se u lokalnoj anesteziji klasičnim manjim hirurškim rezom te je sama intervencija za pacijenta bezbolna. Period oporavka je kratak, a ukoliko je potrebno, promena se nakon odstranjivanja šalje na patohistološku analizu. Nakon 10 -14 dana se uklanjaju konci. Suština je u manjim troškovima i vremenu koje bi pacijent potrošio noćenjem u bolnici, većem zadovoljstvu pacijenta uslugom, kao i manjem broju komplikacija, naročito opasnosti od razvoja intrahospitalnih infekcija.

Ukoliko se primeti neka sumnjiva promena na telu, neophodno je otići kod lekara specijaliste na pregled, a da li će neka promena biti uklonjena na ovaj način zavisi od vrste promene, njene veličine i lokalizacije. Kada primetite neku promenu na telu, bez obzira da li je reč o nekoj novoj promeni koju do sada niste imali ili postojeća promena počinje da raste potrebno je obratiti se specijalisti.

Razlozi za uklanjanje promena mogu biti estetski, funkcionalni ili medicinski.  Hirurško uklanjanje promena sa kože je jedini način u kome možemo biti u potpunosti sigurni da je uklonjena svaka ćelija promene.

Šta se sve uklanja u malim hirurškim intervencijama?

Benigne promene na koži (mladeži, keratoze, ciste, ateromi, lipomi) se lako i jednostavno uklanjaju u lokalnoj anesteziji, intervencija traje oko 15 minuta. Nakon operacije najčešće nema bola, a pacijent se može vratiti dnevnim aktivnostima.

– Fibromi, dermatofibromi i lipomi koji mogu biti različite veličine i lokalizacije. Vide se i palpiraju kao meke potkožne loptaste tvorevine, Zbog postepenog rasta mogu predstavljati i estetski i funkcionalni problem.

Ateromi su potkožno locirani, u odnosu na podlogu su pokretne tvorevine, sa često vidljivim otvorom izvodnog kanala. Ispunjene su gustim masnim sadržajem, podložnim infekciji. Najpovoljniji momenat za njihovo uklanjanje je pre nego dođe do upale.

Epiteliomi bazocelularni – koji predstavljaju kožni tumor koji praktično nikad ne metastazira i najčešće se viđa na koži lica: nosu,  ušnim školjkama, čelu, poglavini ali i bilo gde na telu. Odstranjivanje hirurškim putem najčešće predstavlja i izlečenje.

Epiteliomi spinocelularni – predstavlja kožni tumor koji može prerasti u maligni te se u celosti uklanja hirurški ali su neophodne i dalje kontrole pacijenata.

Biopsija kože koja predstavlja uzimanje uzorka tkiva kože takođe se radi klasičnom hirurškom ekscizijom.

Urasle nokatne ploče su česte i bolne promene na palcu stopala koje mogu dovesti do iritacije i zapaljenja. Može se javiti i gnojna infekcija, kao i granulacijsko tkivo bočno od nokatne ploče i tada se radi hirurška ekscizija do zdravog tkiva.

Na koži kapaka se mogu javiti brojne promene koje zahtevaju uklanjanje i najčešće su: papilomi, veruke – bradavice, molusci, fibromi, lipomi, angiomi, senilne i seboroične keratoze, ksantelazme. Od potkožnih promena najčešća intervencija je ekskohleacija halaciona – čmička koji predstavlja začepljenje lojne žlezde uz inkaplulaciju lojnog i zapaljenjskog sadržaja.

–  Hemangiomi, seboroične i aktinične keratoze, zatim mladeži, razne vrste bradavica posebno veće i bradavice na tabanima, razne vrste granuloma (piogeni, strana tela, urasla dlaka) su promene koje se osim klasičnim načinom odstranjivanja mogu ukloniti sa kože radiotalasima. Ova metoda je najnaprednija kojom se bezbolno, brzo i bez ožiljaka uklanjaju promene na koži i sluzokožama tako što prolazak visokofrekventnih talasa kroz tkivo minimalno oštećuje okolne strukture kože, u potpunosti deluje na željeno polje te je kao takva i popularnija.

Koliko traje intervencija radiotalasima?

Intevencija traje kratko (najčešće nekoliko sekundi), bez ili sa minimalnim krvarenjem, ne zahteva stavljanje šavova i previjanje posle intervencije. Zbog toga, pacijent i nema osećaj da je urađena intervencija.

Da li se maligne promene na koži mogu ukloniti malom hirurškom intervencijom?

Maligne promene na koži (bazaliomi), ukoliko su manje, se mogu adekvatno ukloniti u lokalnoj anesteziji u skladu sa principima plastične i rekonstruktivne hirurgije.

dr Dejan Savić, specijalista opšte hirurgije

Možda Vam se svidi i