Za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu glasalo je 140 zemalja, uključujući sve sa Zapadnog Balkana, 38 je bilo uzdržano, a protiv su glasale Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja.

Za taj neobavezujući dokument glasala je jedna zemlja manje nego za rezoluciju usvojenu 2. marta, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.
U danas usvojenoj rezoluciji izražava se žaljenje zbog „teških humanitarnih posledica“ ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i opsade gusto naseljenih ukrajinskih gradova.

Rezolucijom se zahteva omogućavanje dostavljanja humanitarne pomoći ugroženima u Ukrajini.

U rezoluciji se Rusija kritikuje zbog stvaranja „kobne“ humanitarne situacije nakon što je Moskva pre mesec dana izvršila invaziju na svog suseda u, kako kaže, „specijalnoj vojnoj operaciji“ uništavanja vojne infrastrukture Ukrajine.

Ukrajina i zapadni saveznici optužili su Moskvu da neselektivno napada civile i cilja objekte kao što su bolnice i zgrade koje se koriste kao skloništa. Moskva negira da je napala civile.

Rusija je današnju rezoluciju osudila kao „antirusku“, a one koji su je podržali optužila je da nisu zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

Možda Vam se svidi i