Đurđevdan: Kupanjem u reci Romi teraju zle sile

Od strane Ozon
0 komentar

Prema običaju i ove godine, mitrovački Romi iz naselja „Jalija“ koji praznuju Svetog Georgija, proslavu ovog Svetitelja započeće Đurđevdanskim urankom i kupanjem u Savi, svojim starim predhrišćanskim običajima kupanja radi odagnavalja zlih sila i ljudi.

 Nakon kupanja Đurđevdan će u Jaliji biti proslavljen uz muziku i ples. Najavljena je i novina za ovu godinu, koju če videti svi posetioci.

Okupljanje je zakazano za 6.30 časova, u „Jaliji“, odakle kolona kreće u 07.00 časova prema sremskomitrovačkoj plaži, gde će se tradicionalno obaviviti kupanje u reci Savi.

Đurđevdan je jedan od najvećih romskih praznika (romski: Ederlezi) kojim se slavi povratak proleća. Na taj dan Romi se svečano oblače, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvećem u znak dobrodošlice proleću.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Adava o Roma – To smo mi romi“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i