Rusko ministarstvo odbrane proglasilo je zatišje u Ukrajini od 10 sati po moskovskom vremenu kako bi humanitarni konvoji mogli nesmetano da prođu.

Prekid vatre odnosi se na gradove Marijupolj i Volnovaka. Civilima će biti dozvoljeno da napuste ukrajinski grad Marijupolj između 12 i 17 sati po moskovskom, odnosno od 10 do 15 sati po centralnoevropskom vremenu, prenose RIA Novosti pozivajući se na vlasti tog grada.

Režim zatišja“ proglašen je kako bi civili mogli da napuste gradove i dogovoren je sa ukrajinskim vlastima, objavilo je ministarstvo, a prenose ruski mediji.

Humanitarni koridori biće otvoreni za izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva i dodaje da su sa ukrajinskom stranom dogovoreni humanitarni koridori i izlazne rute. Ministarstvo odbrane Rusije saopštava i da se nastavlja šira ofanziva u Ukrajini.  Šta do sada znamo? Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u deseti dan.  Rusi su prethodno nastavili da granatiraju gradove širom zemlje. Gradovi na jugu Ukrajine, koji izlaze na Crno more su pod najvećim pritiskom, mada ruske trupe nastavljaju dejstva i sa severa i istoka zemlje. I dalje se ne zna tačan broj civilnih žrtava, ali agencija UN za izbeglice kaže da je više od milion ljudi izbeglo od početka invazije 24. februara. Prvi ukrajinski grad koji je pao u ruke Rusa je Herson, koji se nalazi na ušču Dnjepra u Crno more. Ruski projektili takođe ciljaju prestonicu Kijev i drugi po veličini grad – Harkov. I južni lučki grad Marijupolj je i dalje pod opsadom ruskih snaga, a na udaru je i Odesa. Ruske snage zauzele su i nuklearku Zaporožje, najveću u Evropi, posle granatiranja koje se dogodilo u petak. Rusija je odbacila tvrdnje da je napala nuklearku i optužila ukrajinsku stranu za sabotažu. Taj događaj je alarmirao svetsku javnost, pa je noćas stigla i osuda iz SB UN, gde su američki predstavnici naveli da je umalo izbegnuta katastrofa. I druga nuklearka Černobilj, koja više ne radi, jer je bila poprište svetske nuklearne katastrofe 1986. godine, takođe je pod ruskom kontrolom. Dok EU i SAD nastavljaju da nameću sankcije Rusiji, usmerene na banke Vladimira Putina i njegovo neposredno okruženje, iz Ukrajine stižu osude i nezadovoljstvo zbog odluka NATO. Naime, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izrazio je žaljenje zbog „namerne“ odluke NATO da ne uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine u jeku ruske invazije.

Izvor: 021.rs

Možda Vam se svidi i