Dečija nedelja na način “Popovićevaca”

Od strane Ozon
0 komentar

Dečja nedelja je najveća nacionalna manifestacija za zaštitu i promociju dečjih prava. Dečja prava obuhvaćena su Konvencijom o pravima deteta koja je usvojena 1989. godine pod okriljem OUN. Dečja prava mogu se naučiti iz knjiga, ali ona ne stanuju u knjigama i pravnim dokumentima već u svakodnevnom životu.

Ove godine Dečja nedelja se obeležava od 3. do 10. oktobra pod sloganom

,, Šta detetu treba da raste do neba?“. Učenici OŠ ,, Jovan Popović“ u Dečjoj nedelji imali su niz aktivnosti dogovorenih u okviru Učeničkog parlamenta kojim rukovodi nastavnica Branislava Graovac. U ponedeljak su učenici od petog do osmog razreda pogledali prezentaciju na temu dečjih prava, a posle nastave družili su se uz različite društvene igre koje, nažalost, tonu u zaborav. U utorak je održana likovna radionica ,, Svet u boji“ na kojoj su stvarani razni predmeti upotrebne vrednosti, ali obogaćeni estetskim izgledom, koju su organizovale nastavnice likovne kulture Ljubica Rikić i Svetlana Apić. ,, Svet na dlanu u jednom danu“ – zastave od hrane je aktivnost koju je pripremila nastavnica geografije Olivera Đaković sa učenicima sedmog razreda. U četvrtak su se učenici oprobali u ulogama nastavnika, stručnih službi i pomoćnog osoblja, a posle časova su nastavnice Jasna Kalauzović i Mirjana Petrović sa učenicima izvele muzičko – scenski prikaz ,, Muzika je stihu drug“, a brojnost publike je rekao da nam je potrebno više ovakvih i sličnih događaja i da imamo veoma talentovane i vredne učenike. Petak je dan za sport i druženje. U okviru sportskog dana organizovani su turniri u stonom tenisu, košarci i odbojci.

Učenici od prvog do četvrtog razreda su takođe imali niz aktivnosti. U ponedeljak je održana likovna radionica na temu ,, Šta detetu treba da raste do neba?,,. U utorak su se deca družila igrajući društvene igre. ,,Mogao sam biti ja …bilo šta !“ je pozorišna predstava u režiji nastavnice Slađane Kalabić, a pod mentorstvom Jasne Kalauzović, koju su u sredu gledali učenici prvog i drugog razreda. Predstava je bila humanitarnog karaktera. Sreda je za učenike trećeg i četrtog razreda bila sportski dan. U četvrtak je organizovan humanitarni bazar za dečaka Srđana gde se odazvao veliki broj roditelja i komšija. Sav novac, sakupljen u toku Dečje nedelje biće uplaćen na račun za lečenje. Maskenbal je održan u petak. Maskama su učenici i roditelji pokazali kreativnost i veliki trud da se odvoje od svakodnevnice i urone u bajku. U ulozi žirija bili su predstavnici Učeničkog parlamenta.Odabrane su po tri najkreativnije i najdopadljivije maske u svakom odeljenju. U poseti su nam bili drugari iz Zmajeve škole sa svojim učiteljicama Marijanom Totović i Lidijom Foks. Gledali su pozorišnu predstavu ,, Mogao sam biti ja…“. Nakon odgledane predstave Zmajevci su obišli prostorije naše škole.

U područnim odeljenjima škole u Velikim Radincima i Bešenovu deca su uživala sa svojim učiteljima i nastavnicima. Organizovana je priredba povodom otvaranja Dečje nedelje, takmičenje u starim sportskim igrama, likovna radionica, druženje uz društvene igre, kviz ,,Potera“.

Direktor škole Slobodan Stojilković je ponosan na kolektiv, đake i roditelje na organizaciji aktivnosti u toku protekle nedelje. I ova Dečja nedelja je bila prilika da podsetimo da deca treba da budu zaštićena i srećna, da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala. To je misija Popovićevaca!

Možda Vam se svidi i