Danas ste napunili 65 godina? Od sutra vam vozačka ne važi

Od strane Ozon
4 komentari

SREMSKA MITROVICA. Standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina. Međutim, nakon što vozač napuni 65 godina, dužina trajanja dozvole se smanjuje na 5. Na ovaj način, zakon forsira starije vozače da češće proveravaju svoje zdravstveno stanje i time se osiguraju da ne ugrožavaju ni sebe ni druge učesnike u saobraćaju!

Čak i ako vozač koji ima između 55 i 65 godina starosti želi da produži svoju dozvolu, biće mu izdata vozačka koja važi samo do njegove ili njene 65-e godine. Dakle ni vozačima koji imaju više od 55 godina se ne izdaje vozačka dozvola na čitavih 10 godina.

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja, što važi za i za one koji su napunili 65 godina, produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola. Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja prethodne podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Za istek roka vozačke dozvole kazna je 10.000 dinara. Ako za 30 dana punite 65 godina, vreme je da produžite vašu vozačku dozvoli kako bi izbegli kaznu. Dešava se da građani zaborave da posle proslave rođendana, više ne mogu da upravljaju svojim automobilom, ako nisu na vreme produžili svoju vozačku dozvolu.

Ako ste napunili 65 godina i morate da produžite svoju vozačku dozvolu, očekuje vas nešto drugačija procedura. Pre svega, potrebno je odraditi lekarski pregled kako bi doktor ustanovio da li ste još uvek zdravstveno sposobni da upravljate motornim vozilom.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici i Twitter nalogu.

Možda Vam se svidi i

4 komentari

darko 29.05.2022. - 10:32 pm

Moj komšija ima devedeset i kusur i još vozi. Jedva hoda usporeno ali autom leti ko sanđama. Igra svakodnevno ruski rulet a i da ubije nekoga ionako neće još dugo. Ko kaže da posle 65. nemožete da vozite kao što u naslovu piše!

1234 30.05.2022. - 7:33 am

Glupost nevidjena i maltretiranje gradjana

Veljko 30.05.2022. - 12:57 pm

U srbiji pedeset posto neznaju propisr dvadeset pet posto neznaju prvenstvo pronaza ( ko ima prednost na raskrsnici) mnogi ne daju zmogavac mnogi te nece pustiti da se ukljucis u kolonu mozes da umres mnogivoze pijani sve u svemu da vise ne nabrajamsaobracaj je katastrofa u srbiji izginuse svaki dam mrtvi nema kontrola nema kamera nema policije nikada nije bilo gore u srbiji strasno

Maraš 31.05.2022. - 9:08 am

Svaki dan posmatram vozace,i nije tacno da stariji vozaci necim ugrozavaju bezbednost,najgori vozaci su oni koji su tek polozili i vozaci do 35 godina i oni maloletni koji nemaju vozacku.Njih bi ja slao na psihijatrijski pregled svake godine da di dobili produzenje vozacke

Komentari su zatvoreni.