Dan osoba sa invaliditetom obeležen u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA. Mitrovačka Opšta bolnica i Udruženje bubrežnih invalida grada Sremska Mitrovica zajednički su obeležili 3. Decembar – međunarodni dan osoba sa invaliditetom. 3. Decembar – međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U odeljenju hemodijalaze, podeljen je novog broj časopisa „Nefro“ i organizovano druženje, a tom prilikom je Violeta Srbljanin, zamenica predsednika Udruženja i medicinska sestra u ovom odeljenju naglasila, da je ovo jedna od najosetljivijih društvenih grupa koja se svakodnevno suočava sa bronim problemima, te je neophodno dodatno angožovanje svih relevantnih činilaca u društvu koji kogu uticati na poboljšanje uslova života invalidnih osoba.

Obeležavanju međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prisustvovala je i glavna sestra mitrovačke Opšte bolnice Gordana Pavlović.


Dan osoba sa invaliditetom obeležava se svake godine svuda u svetu sa zajedničkim ciljem da se na što bolji način promoviše razumevanje pitanje invalidnosti, podrške dostojanstvu, pravima i blagostanju tih osoba i njihove integracije u sve aspekte političkog,socijalnog,ekonomskog i kulturnog života.
Tokom pandemije korona virusom zbog izolacije, prekida socijalnih mreža,komunikacije, druženja , u velikoj meri uticalo je na mentalno blagostanje osoba sa invaliditetom.

Generalna skupština UN usvojila je 1992.god rezoluciju kojom pozivaju sve zemlje na obeležavanje 3.decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se unapredi i omogući tim osobama jednako uživanje ljudskih parava i ravvnopravno učešće u svim tokovima društva i života., a li i da se skrene pažnja na probleme sa kojima se seuočavaju osobe sa invalididtetom u svakodnevnom životu. One se bez ograničenja i barijera moraju uključivati u sve sfere razvoja društva,a svaka zemlja stvoriti uslove bez deskiminacije.

Naša zemlja potpisala je deklaraciju u decembru 2007. Godine, kojom se obavezala da će osigurati puno ostvarivanje svih ljudskih parava i osnovnih sloboda, kao i aktivno učešće osoba sa invalididitetom u tom procesu.

Možda Vam se svidi i