DA NAM SAVA BUDE ZDRAVA

Od strane Ozon
0 komentar

Reka Sava spaja tri glavna grada – Ljubljanu, Zagreb i Beograd i četiri države bivše Jugoslavije. Dugačka je 495 kilometara i ima čak 249 pritoka. JUČE JE BIO NJEN DAN, ali i svaki drugi dan je dan Save, za građane Sremske Mitrovice, reka Sava je zlata vredna.

Od 2007. godine Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija 1. juna obeležavaju Dan reke Save. Cilj je promovisanje značaja ove reke za sve zemlje u slivu.

Po ulasku u Srbiju, prvi veći grad kroz koji protiče Sava je Sremska Mitrovica. Potez od Sremske Mitrovice do Beograda je najpovoljniji za plovidbu jer reka na ovom delu ima najveću širinu i dubinu korita. Nakon Mitrovice, Sava pravi još jednu značajnu okuku ka jugozapadu, gde se u temenu okuke, na desnoj obali smestio grad Šabac. Nakon Šapca Sava kreće ka istoku, odnosno ka Obrenovcu, posle koga se usmerava ka severoistoku, odnosno prema Beogradu. U Beogradu reka Sava završava svoje putovanje ulivši se u reku Dunav.

Reka je, na delu koji spaja Srem i Mačvu, Mačvansku Mitrovicu i Sremsku Mitrovicu, skoro bajkovita. I sama i sa priobaljem i lepo uređenim splavovima, šetalištima, igraonicama.

Visoke vode ćudljive Save obuzdane su obaloutvrdama koje grad čuvaju od poplava. Uz obaloutvrde možete da prošetate do gradske plaže, koja je jedna od najlepših u Srbiji, ili do nekog od restorana na vodi gde, uz zvuk rečnih talasa i ribarske čamce koji prolaze pored vas, možete da uživate u domaćoj hrani i piću.

Sremska Mitrovica prostire se sa obe strane reke. Njene obale spaja najduži viseći pešački most na Balkanu, Most Sv. Irineja, koji ujedno spaja i Srem i Mačvu. Izgrađen na najužem delu reke, koja ovde pri protoku kroz grad pravi luk, nalazi se na mestu starog Artemidinog mosta. Artemidin most bio je jedna od najvećih građevina starorimskog Sirmijuma. Na njemu su, u vreme progona hrišćana, pogubljeni „sirmijumski sveti mučenici“. Jedan od njih bio je i Sv. Irinej po kome je sadašnji most dobio ime. Ovo je još jedan od načina na koji Sremska Mitrovica obležava i slavi svoju istoriju.

Sava je zaslužna i jedno od najvećih prirodnih bogatstava grada – Specijalni rezervat prirode Zasavicu. Svoj nastanak rezervat duguje ovoj reci i njenom napuštenom koritu. Savršena i netaknuta priroda stanište je više stotina ptica, životinja i riba. Ovde možete da vidite i dabrove koje je Prirodnjački muzej iz Minhena poklonio Sremskoj Mitrovici, ili fotografišete retke ptice. Naravno, tu je i ribolov, a sve ovo možete da uradite dok šetate nekom od staza, vozite bicikl po rezervatu, plutajući po vodi na turističkom brodu ili ako iznajmite neki od povoljnih čamaca. Kako rezervat Zasavica nije mali i nudi mnogo toga za videti i doživeti, predlažemo vam da da prenoćite u nekom od smeštaja koji će vam ponuditi i bogat doručak.

Većina gradova na rekama pomalo liče jedan na drugi. Ono što Sremsku Mitrovicu nekako izdvaja od te „monotonije“ upravo je savska plaža za koju poznavaoci prilika kažu da je jedna od najlepših još iz vremena one stare velike države.

Reka Sava je jedna od najzanimljivijih i najkompleksnijih reka u Evropi. Nastaje spajanjem dveju slovenačkih reka – Save Bohinjke i Save Dolinke, koje se formiraju na izuzetno zanimljiv način. Nedaleko od Bohinja nalazi se veličanstveni vodopad Savica visine 78 metara, čija voda se uliva u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera izlazi kratka rečica imena Jezernica koja se nakon svega 100 metara spaja s potokom Mostnica stvarajući Savu Bohinjku. Sava Dolinka, sa druge strane, izvire kao potok Nadiža u dolini Tamar u Julijskim Alpima. Na nadmorskoj visini od 1222 m ponire, a nakon 5 km opet izvire kao Sava Dolinka. Duga je 45 km, protiče dolinama u blizini naselja Kranjska Gora, kroz Jesenice, između Bleda i Berga da bi se kod naselja Radovljica spojila sa Savom Bohinjkom u reku Savu.

Reka Sava ima nacionalni značaj za Republiku Srbiju, u koju ulazi kod sela Jamena i teče do ušća u Dunav u dužini  od oko 207 km. Područje kroz koje ona protiče naziva se Posavina.

Svoj današnji koridor, probila je savladavši barijeru kod Podsuseda, na kraju poslednjeg ledenog doba. Tada se jedinstveni masiv odvojio na tri manje geografske celine: Samoborsko gorje, Medvednicu i Kalnik. Sava je do danas nataložila ogromne količine šljunka i peska celom svojom dolinom, a ponegde je debljina takvih naslaga i do 40 m.

Možda Vam se svidi i