BRNABIĆ: Ukinuta uredba Vlade o prostornom planu projekta Jadar, stavljena tačka na Rio Tinto

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na današnjoj sednici Vlade ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“.

– Na upravo završenoj sednici ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, dozvole. Ugovore nismo imali – naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih.

– Nudim da moj tim iz kabineta pomogne u analizi ako pomoć bude bila potrebna – istakla je Brnabićeva.

Navodi da je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka već rekao da želi dokumete i da može večeras da ih preuzme.

Prema njenim rečima, na sednici je ukinuta odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

 Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni – navela je premijerka.

Podsetila je da je „Rio Sava Exploration“, ćerka kompanija „Rio Tinta“ u Srbiji, u našoj zemlji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje u Srbiji.

– Krenuli su u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koji govori da onaj koji istražuje ima pravo da eksploatiše, 2012. dobili su rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika i evo nas danas – navela je Brnabićeva.

Brnabićeva dodaje da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija.

– Neću dozvoliti da uspe pokušaj političke obmane, onih koji su menjali zakone i da danas sve ove stvri svale na nas – kaže premijerka.

Ranije danas kompanija „Rio Tinto“ je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik