BRNABIĆ: Ukinuta uredba Vlade o prostornom planu projekta Jadar, stavljena tačka na Rio Tinto

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na današnjoj sednici Vlade ukinuta uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“.

– Na upravo završenoj sednici ukinuta je uredba Vlade o prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit od 13. februara 2020. godine i više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, sve dozvole, rešenja, dozvole. Ugovore nismo imali – naglasila je Brnabićeva.

Premijerka je pozvala ekološke organizacije da preuzmu dokumente i analiziraju ih.

– Nudim da moj tim iz kabineta pomogne u analizi ako pomoć bude bila potrebna – istakla je Brnabićeva.

Navodi da je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka već rekao da želi dokumete i da može večeras da ih preuzme.

Prema njenim rečima, na sednici je ukinuta odluka o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

 Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je sve završeno, gotovo je i svi zahtevi su ispunjeni – navela je premijerka.

Podsetila je da je „Rio Sava Exploration“, ćerka kompanija „Rio Tinta“ u Srbiji, u našoj zemlji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje u Srbiji.

– Krenuli su u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koji govori da onaj koji istražuje ima pravo da eksploatiše, 2012. dobili su rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika i evo nas danas – navela je Brnabićeva.

Brnabićeva dodaje da Rio Tinto nije pružio dovoljno informacija.

– Neću dozvoliti da uspe pokušaj političke obmane, onih koji su menjali zakone i da danas sve ove stvri svale na nas – kaže premijerka.

Ranije danas kompanija „Rio Tinto“ je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnih izjava predstavnika Vlade Republike Srbije o potencijalnom povlačenju prostornog plana za Projekat „Jadar“.

Možda Vam se svidi i