Bezbednosna uputstva za popis stanovništva

Od strane Ozon
0 komentar

Popis stanovništva, stanova i domaćinstava počeo je 1. oktobra, a u želji da on prođe što bezbednije, Autonomni ženski centar izdao je osnovna bezbednosna uputstva – kako za popisivačice, tako i za žene koje žive same ili se u trenutku popisa nalaze same u domaćinstvu. Predstavnice ove ženske nevladine organizacije savetuju popisivačice da ne ulaze u stan ili kuću ako vrata stana otvori osoba sumnjivog ponašanja ili ako se u domaćinstvu nalazi neko za koga mogu da procene da je problematičan.

„Ako vrata otvori osoba u alkoholisanom stanju, pod dejstvom neke psihoaktivne supstance ili neodgovarajuće obučena – u donjem vešu ili gola do pasa – jednostavno nemojte ulaziti u stan. Držite distancu za mogućnost odstupanja ili bežanja, recite da ćete doći drugi put, bez obrazlaganja razloga, a potom evidentirajte adresu i konsultujte se sa instruktorom i opštinskim koordinatorom”, naglašavaju predstavnice Autonomnog ženskog centra.

Za žene koje žive same u domaćinstvu bezbednosno uputstvo glasi – ako se osećate nebezbedno i neprijatno, možete dogovoriti sa popisivačem drugi termin dolaska, kada u stanu može biti prisutna neka osoba od poverenja, bilo da je to drugi član domaćinstva ili prijatelj.

U Autonomnom ženskom centru podsećaju da je seksualno uznemiravanje krivično delo, za koje može da se podnese prijava Osnovnom javnom tužilaštvu. Oni ističu da se nasilje i uznemiravanje može prijaviti i policiji – prijavu za seksualno uznemiravanje policija neće službenim putem proslediti tužilaštvu, već osoba može to uraditi lično. Policiji se nasilje može prijaviti preko telefona 192, odnosno lično u policijskoj stanici opštine na kojoj se nasilje desilo. Prijava se takođe podnosi tužilaštvu opštine na kojoj se događaj desio.

Kako ističu predstavnice Autonomnog ženskog centra, informacije o svojim pravima, institucionalnim postupcima i procedurama i dokazima koje treba da priložite, ali i emotivnu podršku u oporavku od negativnog i traumatskog iskustva, žene mogu dobiti od strane specijalizovanih organizacija u Srbiji, odnosno SOS telefona. Ova vrsta informacija i podrške može se dobiti anonimno i u poverljivoj formi.

Možda Vam se svidi i