Beneficirani radni staž i za medicinare iz crvenih zona?

Od strane Ozon
0 komentar

Predlog da medicinski radnici koji su radili u kovid zonama prethodne dve godine dobiju beneficirani radni staž, odnosno, dodatne mesece po godini rada, jedan je od retkih oko kog su se složili, bar načelno, pojedini sindikati, deo opozicije, ali i vlast.

Lekari koji su radili u crvenoj zoni podsećaju i na svoje kolege koji su radili u zelenoj zoni.

– Rad u kovidu je doneo promene, ne samo postojanjem crvene zone, već su i kolege u zelenoj zoni bile u velikoj opasnosti – napomenuo je za Euronews.rs doktor Milan Nikolić iz kovid ambulante u Nišu.

Za one koji rade opasne ili teške poslove propisana je zakonom privilegija u brojanju radnih dana.

Koja zanimanja se nalaze na tom spisku, promenljiva je kategorija, pa su se tako pravila menjala i za one „čiji je hleb sa sedam kora“. Rudari po godini dobiju još 6 meseci, ali u penziju mogu kada napune 50 godina života. Bilo bi dobro, kažu oni, da se pri sledećoj izmeni i njih sete.

U Asocijaciji nezavisnih sindikata smatraju da je spisak profesija za beneficirani radni staž mnogo uredniji nego pre desetak godina.

U Srbiji, po važećim pravilima, beneficirani radni staž važi za desetak profesija. Rame uz rame sa vojnicima, policajcima, pilotima, balerinama, od kraja januara stoje i zaposleni na kripto vezama u Ministarstvu spoljnih poslova, piše Euronews.rs.

Kada je reč o zaposlenima u državnoj upravi koji imaju beneficirani radni staž, Državna revizorska institucija (DRI) je sprovela reviziju tih radnih mesta za 2017. godinu. a njom su obuhvaćena radna mesta, odnosno poslovi sa beneficiranim radnim stažom u 2015. i 2016. godini.

Kako iz ove institucije ističu za Euronews Srbija, od 2015. do 2020. godine broj zaposlenih u državnom sektoru koji imaju beneficirani radni u tom procesu pao je sa oko 65.000 na 61.828. 

Ova promena obuhvatila je zaposlene u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu odbrane, MUP-u, Ministarstvu spoljnih poslova, Poreskoj upravi Ministarstva finansija, kao i u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i Bezbednosno-informativnih agencija u Ministarstvu pravde.

– U toku 2015. godine iz budžeta izdvojeno je ukupno oko 3,9 milijardi dinara za godišnje beneficije, dok je u 2020 godini taj iznos bio manji za 89,9 miliona dinara, pri čemu je iz isplaćenih sredstava isključen efekat povećanja plata zbog rasta osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno podaci su svedeni na nivo međusobne uporedivosti –  navode iz DRI.

Međutim, proces nije završen. Naime, na osnovu preporuke DRI i inicijative Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2018. godine je usvojena izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Ovim izmenama propisan je osnov za donošenje akta po kojem bi se definisali kriterijumi za utvrđivanje prava na beneficirani radni staž i predviđeno je formiranje stručne komisije za određivanje kriterijuma i metodologije za utvrđivanje radnih mesta na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

– Početkom 2020. godine održan je sastanak Stručne komisije na kome je razmatrana radna verzija Pravilnika o tim kriterijumima. Zbog pandemije korona virusa, aktivnosti Stručne komisije su se u proteklom periodu ograničile, ali u maju 2021. godine, njen rad je ponovo aktiviran, tako da se očekuje da Stručna komisija u narednom periodu okonča rad na izradi akta o kriterijumima i metodologiji za utvrđivanje radnih mesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem – navode iz DRI,a prenosi Euronews.rs.

Možda Vam se svidi i