BANKE PODIGLE RATE SVIH POZAJMICA U DINARIMA

Od strane Ozon
0 komentar

Rata kredita u dinarima, odnosno visina kamate, veća je od ovog meseca, kao što je naš portal već najavio. Naime, zbog značajnog povećanja referentne kamatne stope NBS koja je sa jedan odsto u martu otišla na sadašnjih 2,75 odsto, banke na domaćem tržištu podigle su stope dinarskih pozajmica.

U kojoj meri će se rate kredita u dinarima povećavati zavisi od iznosa same bankarske pozajmice.

Tako su pojedine banke, koje nekoliko puta godišnje usklađuju kamatne stope, poslale u toku jula obaveštenja klijentima o novoj računici za kredit.

Kako i u kojoj meri referentna stopa NBS utiče na cenu kredita u srpskoj valuti pokazuju primeri iz perioda svetske ekonomske krize i drastičnog rasta kamata u tom periodu. Tako je, na primer, 2008. godine kamatna stopa NBS iznosila čak 17,75 odsto, što je dovelo do toga da su kamate na dinarske kredite išle i na 23, pa i 24 odsto. Nekoliko godina kasnije, referentna kamata spustila se na 11,75 odsto, koliko je iznosila 2013. godine, da bi se pet godina kasnije (2018) spustila na 3,5 odsto, a krajem 2020. i 2021. na samo jedan odsto.

Spuštanje referentne stope NBS je dosta pojeftinilo dinarske kredite, čije su se kamate sa 23 odsto godišnje spustile na sedam-osam odsto.

Međutim, tom periodu sada je očigledno došao kraj. Nažalost, podizanje cena uvek je išlo brže od njihovog spuštanja, pa se može očekivati da će gotovo svakog meseca rate kredita rasti, a pogotovo ako se istim tempom nastavi podizanje referentne stope NBS.

Na poslednjoj sednici IO NBS početkom jula, kada je referentna stopa podignuta za još 0,25 odsto, na 2,75 odsto, istaknuto je da „umerenijim povećanjem referentne kamatne stope nego prethodnih meseci, NBS nastavlja da reaguje na inflatorne pritiske, uzimajući pritom u obzir očekivane efekte dosadašnjeg povećanja restriktivnosti monetarne politike i istovremeno vodeći računa o važnosti kontinuiteta ekonomskog rasta“.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik