ARHEOLOZI i radne mašine zajedno na trasi novog auto-puta Kuzmin- Sremska Rača. Kod Bosuta temelji srednjovekovne građevine

Od strane Ozon
0 komentar

Na trasi gde se izvode radovi za novi auto-put Kuzmin- Sremska Rača, u blizini reke Bosut, pronađeni su temelji za koje se sumnja da pripadaju srednjovekovnom manastiru Svete Anastasije i 190 grobova koji su dobro očuvani. Kako kaže Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici u toku je obrada pronađenih materijala nakon koje će se tačno znati kome pripadaju zidovi utvrđenja i kom periodu.


Arheološki lokalitet koji se nalazi kilometar od ušća reke Bosut u Savu u blizini sela Višnjićevo, otkriven je pre desetak godina ali još nije istražen. Pre nego što su počeli radovi na izgradnji deonice auto-puta koji će povezati BiH, izvođači radova su upoznati da je u blizini arheološko nalazište, kako se ne bi nešto oskrnavilo prilikom poslova.

To su temelji koji pripadaju srednjovekovnoj građevini, mi sada ne možemo da tvrdimo da li je to manastir Svete Anastasije. O ovoj crkvi nema pisanih dokumenata, jedino što smo došli do podatka da se ona spominje u 13.veku u mađarskim izvorima. Navodi se da se grčki manastir nalazio u blizini sela Grk a to je današnje Višnjićevo i poklapa se sa lokacijom na kojoj su pronađeni ostaci zidina- priča Šulaja dodajući da će se mnogo više saznati za nekoliko meseci, kada se završi kompletna obrada pronađenih materijala, među kojima su i metalni novčići.

Baš zato ne možemo da preciziramo iz kojeg je perioda, jer možda nas istraživanja odvedu i u nekom drugom pravcu. – kaže Šulaja koji ne krije da su im posao hteli da pokvare “divlji arheolozi“ koji su noću pokušavali da upadnu na lokalitet kako bi se dokopali arheoloških predmeta.

Izgradnja auto-puta nastavljena je na delu gde nisu arheolozi, koji završavaju istražne radnje.

Kako saznaje naš portal nova trasa auto-puta prelaziće preko oltarskog dela crkve na kojoj će se uraditi konverzatorski radovi.

Foto Mikica Ilić

Možda Vam se svidi i