Ako planirate kupovinu polovnjaka u 2022, računajte na ove novine

Od strane Ozon
0 komentar

Ako u 2022. kupujete polovni automobil, primetićete neke promene.

Više neće biti potrebno ići u poresku upravu i čekati po dve nedelje na rešenje, već će se porez obračunavati na osnovu formule koja je definisana u zakonu.

To rešenje neće usrećiti vlasnike vozila starijih od 10 godina, pošto se amortizacija vozila obračunava samo za prvih 10 godina starosti; posle toga, porez na prenos je isti, bilo vozilo staro 11 ili 20 godina.

Kome će biti umanjen porez?

 Kod registracije vozila dobro će proći građani koji imaju polovne automobile sa zapreminom motora od preko 2.000 kubika i starosti između pet i 20 godina. Njima će značajno biti umanjen porez. Time je samo minimalno ispravljen ovaj nelogičan i nepravedan namet za vlasnike vozila veće kubikaže, iako je ministar finansija Siniša Mali najavljivao kako će to oporezivanje odgovarati realnoj vrednosti vozila.  Nažalost, država i dalje pokazuje nesposobnost da taj porez ubira prema realnoj vrednosti vozila. I dalje će se favorizovati najbogatiji građani koji će plaćati mali porez za nova vozila do 2.000 kubika (a koja nova mogu da vrede i više od 100.000 evra), dok će vlasnici vozila veće kubikaže i dalje plaćati mnogo veći porez nego što to odgovara vrednosti tih vozila.

Koliko su polovnjaci poskupeli

Prema mišljenju prodavaca automobila, najveći izazov na tržištu polovnjaka predstavlja njihova manja ponuda i veća cena. Analiza prosečnih cena automobila oglašenih na sajtu „Polovni automobili“ otkriva da je cena polovnjaka veća za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 23 odsto u odnosu na period pre pandemije.Prodavci kažu da je najveći problem nedostatak polovnih automobila u Evropi jer skoro sve fabrike stoje zbog nedostatka čipova i novi automobili se čekaju po šest do osam meseci.

 Auto-analitičari smatraju da će i polovni i novi automobiliposkupeti. Više nema lagera, a zbog zaostatka proizvodnje u EU mnogi dileri ne mogu da naruče vozila.

Prema statistici sajta Polovna vozila najviše su poskupela mlađa vozila od tri do pet godina. Najviše se i kupuju automobili od tri do pet godina starosti, a najveći promet u jedinicama imaju vozila do 2.000 evra.

Možda Vam se svidi i