AIK banka: Spremni smo da preuzmemo Sberbanku

Od strane Ozon
0 komentar

AIK banka saopštila je da je danas dobila saglasnost Narodne banke Srbije i nadležnih regulatornih tela, čime je ispunila sve uslove za preuzimanje Sberbanke u Srbiji, prenosi Beta.

Na ovaj način će AIK banka povećati svoje tržišno učešće u Srbiji na devet odsto i sa vrednošću svoje nove bilansne aktive postati jedna od najznačajnijih banaka u Srbiji, ističe se u saopštenju.

AIK banka, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, započela je prošle godine proces preuzimanja Sberbanke kojim uvećava svoju klijentsku bazu za više od 180.000 fizčkih i pravnih lica, dok će ukupna aktiva bankarske grupacije porasti za 1,7 milijardi evra.. 

Fonet je danas objavio da se oglasila NBS povodom mera Evropske centralne banke i Jedinstvenog odbora za restrukturiranje banaka prema austrijskoj Sberbank Europe AG, koja je vlasnik Sberbank Srbija.

Centralna banka je navela da su osnovni izvori finansiranja Sberbank Srbija obezbeđeni na domaćem tržištu i da se navedene odluke ni u kom slučaju ne odnose na Sberbank Srbija.

U tom smislu stabilnost i sigurnost poslovanja svih banaka u Srbiji, kao i štednih depozita su u potpunosti očuvani, istakla je NBS, uz podsećanje da su i dinarski i devizni depoziti klijenata u bankama, u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju depozita, osigurani do iznosa od 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Narodna banka Srbije ukazala je da neprekidno prati i analizira situaciju u finansijskom sektoru, kao i stanje na celokupnom domaćem i međunarodnom tržištu, a posebno sada u uslovima pojačane geopolitičke neizvesnosti izazvane krizom u Ukrajini. Dodaje se da NBS, osim što pomno prati poslovanje Sberbank Srbija i sve ključne pokazatelje i kretanja, ima i kontinuiranu komunikaciju sa rukovodstvom banke, i tokom celog tog procesa nisu identifikovani bilo kakvi problemi u poslovanju banke.

 Ako bi bilo neophodno, NBS je navela da će preduzeti sve potrebne mere koje ima na raspolaganju u cilju očuvanja stabilnosti poslovanja banke, a time i monetarne i finansijske stabilnosti, odnosno makroekonomske stabilnosti u celini. Centralna banka na raspolaganju ima i čitav niz instrumenata i regulatornih mera kojima može da reaguje brzo i efikasno i da time obezbedi likvidnost, odnosno ispunjenje svih obaveza ove banke prema deponentima u svakom trenutku. 

U sapštenju je ukazano da će na poslovanje banke dodatno pozitivno uticati i činjenica da je, postupajući u prethodnom periodu po zahtevu Agroindustrijsko komercijalne banke AIK banke ad Beograd, NBS toj banci dala prethodnu saglasnost za sticanje vlasništva u Sberbank Srbija i da je u toku finalizacija procesa promene vlasništva u Sberbank Srbija ad Beograd.

Možda Vam se svidi i