Advokatska komora Vojvodine upozorava na ugroženost svojih članova

Od strane Ozon
0 komentar

Advokatska komora Vojvodine (AKV) obaveštava javnost da je u subotu, 23. aprila, zapaljen automobil advokata Dragana Konjevića iz Sombora.

Oni u saopštenju najoštrije osuđuju ovaj događaj i izražavaju „nezadovoljstvo radom policije i tužilaštva u postupcima otkrivanja počinilaca krivičnih dela usmerenih protiv advokata“. 

– Dragan Konjević je ugledni i uvaženi advokat, do nedavno je vršio dužnost predsednika Ogranka u Somboru Advokatske komore Vojvodine, a trenutno je sudija i predsednik veća u Disciplinskom sudu Advokatske komore Vojvodine. Nadležnim organima je ukazano na verovatnu povezanost ove njegove funkcije sa paljenjem automobila – navodi se u saopštenju AKV. 

Oni podsećaju da još uvek nije otkriven ni počinilac napada na advokata dr Miroslava Đorđevića iz Zrenjanina za krivično delo teško ubistvo u pokušaju, kada je na njegovu porodičnu kuću bačena bomba. Advokat Đorđević je, napominju, bio zamenik disciplinskog tužioca Advokatske komore Vojvodine, a sada je zamenik disciplinkog tužioca Advokatske komore Srbije. 

Upozoravaju i da je ranijem predsedniku Advokatske komore Vojvodine zapaljen automobil, dok je sadašnjem predsedniku time prećeno.

Advokatska komora Vojvodine vrši javna ovlašćenja, a advokatura je kao pravna pomoć građanima sastavni deo pravosuđa od velike društvene važnosti. „Napadi na advokate se ni po čemu ne razlikuju od napada na sudije ili tužioce“, smatraju u AKV. 

– Predsednik Advokatske komore Vojvodine će ovim povodom održati sastanak sa Apelacionim tužiocem u Novom Sadu, očekujemo sastanak sa ministrom pravde i ministrom unutrašnjih poslova, nakon čega će biti organizovana protesna okupljanja advokata u više gradova Vojvodine. O svemu će biti obaveštena i Međunarodna unija advokata – stoji u saopštenju Advokatske komore Vojvodine uz zaključak da počinioci krivičnih dela ove vrste moraju biti otkriveni i kažnjeni.

Izvor mojnovisad.rs

Možda Vam se svidi i