Zašto leti baš letnje gume a ne M+S ili zimske?

Od strane Ozon
0 komentar

Stiže 1. april, vreme zamene sezonskih pneumatika, prelazi se sa zimskih ili univerzalnih na letnje pneumatike.

Najbolje bi bilo da vaše pneumatike van sezone korišćenja stavite u kese, svaku gumu zasebno radi što boljeg očuvanja gume. Ukoliko ne želite da vaše gume držite kod sebe i ukoliko ne želite da imate obavezu pakovanja pneumatika uvek kao rešenje možete imati hotele za gume koji uslugu skladištenja i čuvanja pneumatika rade za vas.

Ono što najviše razlikuje zimsku i letnju gumu jeste dizajn šare i sastav same gume.

Letnja guma u odnosu na zimsku gumu se mnogo bolje ponaša po kiši, vlažnom vremenu i većim brzinama,dok zimska bolje „kopa“ i bolje se ponaša u snegu.

Treća vrsta gume jeste M+S, guma koja je predviđena za blato i sneg ali sa daleko manjim šarama. Ova guma nema preterane performanse po snegu kao i po suvom ali zadovoljava zakonske okvire i pristupačna je što našim ljudima zanimljivo.

Naš sagovornik je naglasio da se obavezno leti stavlja čista letnja guma a zimi čista zimska guma.

Na pitanje da li zimska guma može da bude uzrok saobraćajnih nesreća pri većim brzinama, naš sagovornik je rekao da može, i rekao da je veća opasnost kod guma koje su univerzalne jer im je loš akva planing.

Akva planing je pojava koja se događa kada se voda na putu skuplja ispod guma brže nego što može da bude odvedena. Svako ko se u vožnji suočio sa akvaplaningom, zna koliku opasnost on može da predstavlja, auto tada gubi upravljivost, a put postaje klizav poput zaleđenog puta. Međutim, mnogi vozači, naročito oni neiskusniji nisu svesni ove opasnosti.

Najčešći razlog zbog koga se redovno ne menjaju gume jesu finansije.

Cene letnjih guma su uglavnom za 20% jeftinije od zimskih, za zimsku gumu bi trebalo da izdvojite otprilike 8.000 dinara dok bi za letnju trebalo da izdvojite oko 6.500 dinara.

Na komentar da ljudi voze „samo malo po gradu“ naš sagovornik je rekao da je baš to i problem zbog raznih čestih manevara, skretanja i izbegavanja i još jednom istakao važnost kupovine, održavanja i kvaliteta pneumatika.

Možda Vam se svidi i